X

Preocupació entre el sector hoteler per la possible fallida de Thomas Cook

Segons la companyia, la majoria de paquets vacacionals estan protegits pel sistema d’assegurances

22/09/2019

Preocupació entre el sector hoteler per la possible fallida de Thomas Cook

Els hotelers de Mallorca es mostren preocupats pel possible col·lapse de la companyia de viatges, ja que el grup ha retrassat el seus pagaments, de moment, fins el mes d’octubre i alguns d’ells arriben als 250.000 euros. Des del Govern asseguren que estan en contacte amb l’empresa i que confien en una resolució positiva.Thomas Cook dona feina a 700 treballadors a la seu que va inaugurar ara fa un any a Palma. A més, ha inaugurat aquest setembre un hotel a Sant Antoni, Eivissa.

El director general de Thomas Cook, Peter Fankhauser, ha sortit de la reunió convocada avui d’emergència al despatx d’advocats Latham & Watkins i no ha fet cap comentari sobre el futur de la companyia.

 

El govern del Regne Unit ha assenyalat que no rescatarà Thomas Cook, fet que complica les converses d’emergència que s’han celebrat avui diumenge per evitar el col·lapse de la companyia. “No intervenim sistemàticament amb els diners dels nostres contribuents quan les empreses estan en perill de fallida si no hi ha un interès nacional estratètic darrera”, ha declarat aquest diumenge el secretari de Relacions Exteriors, Dominic Raab, en el programa “Andrew Marr” de la BBC. Tot i això, Raab ha explicat que el govern britànic té en marxa tot un pla de contingència perquè ningú quedi retingut.

Thomas Cook, una de les empreses de viatges més antigues i més grans del món, afronta una carrera a contrarellotge per poder mantenir-se a flot. Avui manté una reunió d’emergència amb l’accionista principal, Fosun Tourism Group, que hauria d’aportar  200 milions de lliures més (226 milions de dolars) per evitar el seu col·lapse, a banda dels 900 milions de lliures que ja s’havien acordat en una primera proposta de rescat. La trobada es celebra amb el seu major accionista i creditor en el bufet d’advocats Slaughter&May, a Londres.

L’empresa podria haver d’afrontar un concurs de creditors en qüestió de dies si no paga els 200 milions de lliures que li reclamen les entitats bancàries, entre elles el RBS i el Lloyds, amb fons adicionals. Les accions de Thomas Cook varen caure un 23% el divendres passat després que l’operador turístic anunciàs la seva situació financera.

La possible fallida de Thomas Cook ha tengut ja algunes conseqüències pels clients. Una dotzena de turistes que havien contractat les seves vacances a través d’aquest touroperador, romanen retingudes a un hotel de Tunis abans de tornar cap al Regne Unit. El propietari de l’Hotel Les Orangers, situat en el complex turístic de Hammamet, ha exigit a cada un dels turistes 2.500 lliures abans de ser traslladats a l’aeroport. L’hoteler ha hagut de tancar fins i tot les portes per evitar la sortida dels turistes. Intentava, d’aquesta manera, recuperar els diners davant la possibilitat que Thomas Cook supengui els pagaments.

El secretari general del sindicat de treballadors de Transport, que representa a la companyia, Manuel Cortes, assegura que el Govern britànic hauria d’ajudar i donar suport a la companyia de viatges i ha sol·licitat una reunió urgent amb la ministre de negocis, Andrea Leadsom.

La companyia, que va confirmar divendres que buscava 200 milions de lliures (250 milions de dòlars) en finançament addicional per evitar la suspensió de pagaments, ha mantingut converses  amb accionistes i creditors per evitar el col·lapse. Sky News va informar que les discussions tendrien lloc avui diumenge a la seu central del despatx d’advocats Slaughter & May. Thomas Cook no  va fer cap comentari sobre aquest informe, però va dir que ha intentat tranquil·litzar els clients i els ha dit que els seus vols continuen funcionant amb normalitat. La majoria de paquets vacacionals per als turistes britànics estan protegits pel sistema d’assegurances.

La companyia, amb 178 anys d’història, dona feina a 20.000 treballadors (9.000 al Regne Unit) i anualment ofereixen serveis a 19 milions de persones en 16 països diferents. Thomas Cook compta amb 200 hotels ubicats a 50 destins turístics diferents, amb més de 40.000 habitacions, 12.000 de les quals estan a Espanya.

El proper divendres 27 de setembre és la data clau ja que és el dia en què els creditors han de firmar el programa de recapitalització. Si no s’aconsegueix un acord amb Fosun, Thomas Cook podria passar a la història.


Thomas Cook assegura que els vols i paquets vacacionals estan garantits per aquest estiu

22/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris