X

Els científics alerten: el planeta està en una situació d’emergència i s’han de prendre mesures urgents

La pujada del nivell de la mar és el producte directe de l'escalfament global. En aquesta setmana d'acció pel clima, els científics alerten: el planeta està en una situació d'emergència i s'han de prendre mesures urgents per reduir les emissions de diòxid de carboni i evitar un canvi climàtic incontrolable

26/09/2019

Els científics alerten: el planeta està en una situació d’emergència i s’han de prendre mesures urgents

L’estiu que hem viscut enguany és un exemple de l’impacte del canvi climàtic. Més onades de calor i durant més temps. Actualment, fins a cinc setmanes més llarg que als anys vuitanta. L’escalfament global també causa fenòmens extrems com les sequeres i inundacions cada vegada més freqüents. Tot i això, els estats no compleixen l’acord de París de 2015 de reduir les emissions de diòxid de carboni per limitar l’augment de la temperatura global per davall dels 2 graus.

Amb l’escalfament global es fonen els gels continentals i alhora l’aigua ocupa més volum i puja el nivell de la mar. Aquí, a les illes, el canvi climàtic ja ens mostra grans diferències respecte a fa 18 anys. A Alcanada, la línia de costa ha reculat metres i poc en queda dels arbres que hi havia a primera línia. Fins i tot, alguns punts, que abans eren petites penínsules, ara s’han convertit en illots on només s’accedeix nedant. A les Balears, l’escalfament pot suposar molts canvis.

Preservar el planeta, alerten els científics, necessita una acció decidida dels governs i del conjunt de la societat. Demà, després d’una setmana pel clima, està prevista una vaga mundial.

26/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris