X

I què passa amb Sa Feixina?

L'Ajuntament de Palma va aprovar demolir-lo el 2017 però hi ha recursos en contra

24/10/2019

I què passa amb Sa Feixina?

La demolició del monòlit de Sa Feixina, al centre de Palma, rau pendent de qüestions judicials

El 24 d’octubre el dictador Francisco Franco ha mudat de tomba mentre a les Balears la demolició d’un dels majors monuments franquistes de l’Estat, el monòlit de Sa Feixina de Palma, penja d’un litigi judicial que va per llarg.

El motiu són els recursos presentants per dues entitats: l’Associació de Veïns i Amics de Santa Catalina – barri on hi ha el monument- i l’Associació per la Revitalització del Casc Antic (ARCA) contra la resolució demolidora de l’ajuntament palmesà ara fa dos anys. S’oposen tant al projecte de demolició de Cort com a la negativa del Consell de Mallorca de protegir el monument com a bé catalogat. El mes passat, el Tribunal Superior els ha acabat donant la raó sobre la necessitat que els tribunals tenguin en compte els seus arguments.

Llei de Memòria Històrica i Llei de Fosses

Precisament aquest estiu, d’acord amb la Llei de memòria històrica aprovada fa dos anys, s’ha inclòs el monument de Sa Feixina en el cens de simbologia franquista encarregat pel Govern. El llistat inclou 91 vestigis entre monuments, inscripcions i noms de carrers, que han de ser eliminats pels ajuntaments.

D’acord igualment amb la Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme – popularment, Llei de Fosses- de fa tres anys, s’han excavat 12 fosses comunes a les Balears. Gràcies a això s’han pogut recuperar 70 cossos, 16 dels quals han estat identificats, segons les darreres informacions. Fins a finals de l’any que ve, s’espera obrir 9 fosses més.

24/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris