X

UGT anima als jubilats a reclamar la revisió de les seves pensions després de la sentència del TC

La decisió del tribunal sobre les pensions de treballadors a temps parcial no és retroactiva, una limitació que pel sindicat contradiu la justícia europea

30/10/2019

UGT anima als jubilats a reclamar la revisió de les seves pensions després de la sentència del TC

El sindicat UGT llança una campanya per animar als jubilats que hagin fet feina a temps parcial a reclamar el recàlcul de les seves pensions sense el coeficient reductor de parcialitat.

El coeficient reductor de parcialitat rebaixa el nombre dies cotitzats en el càlcul de la pensió de les persones que hagin treballat a temps parcial en algun moment de la seva vida. El passat mes d’agost, una sentència del Tribunal Constitucional (TC) va declarar nul aquest coeficient, en considerar  que era discriminatori per raó de sexe, ja que la majoria de les jornades parcials les fan dones treballadores.

La decisió del tribunal és efectiva des del 12 d’agost, pel que la Seguretat Social no està aplicant aquesta retallada en els dies cotitzats pels treballadors a temps parcial jubilats.  La sentència del TC, però, no és retroactiva i només s’aplica als càlculs de noves pensions i d’aquelles que es tramiten.  El sindicat demana que es recalculin les pensions anteriors a la sentència amb 4 anys de retroactivitat i posa a disposició dels afectats els seus serveis jurídics per reclamar davant la Seguretat Social el recàlcul de les seves pensions.

Segons ha explicat la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT a Balears, Xisca Garí, a Balears hi ha 590 expedients no ferms en el període de febrer a agost, que es corresponen a persones que han treballat a temps parcial en algun moment de les seves vides. D’ells, 290 podrien beneficiar-se de la nova fòrmula de càlcul.

La nova regulació, que elimina el coeficient reductor de parcialitat, suposa un increment de les pensions. Des d’UGT han indicat que, per exemple, una persona amb 20 anys de cotització amb una jornada parcial del 50% i una base mitjana de cotització de 700 euros cobraria una pensió de 429 euros amb el nou càlcul, enfront dels 350 euros de l’anterior.

El sindicat reitera que la sentència del TC no afectarà les jornades parcials superiors al 67% d’una jornada completa ni a la majoria de les pensions que s’eleven per arribar a la pensió mínima.

 

30/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris