X

Els 22 nous ministres prometen els seus càrrecs davant el rei

Tots els membres del Gabinet han respectat la fórmula habitual de promesa o jura dels seus càrrecs, en el qual s'inclou el seu compromís de lleialtat al rei i de guardar i fer guardar la Constitució

12/01/2020

Els 22 nous ministres prometen els seus càrrecs davant el rei

Imatge de La Moncloa

El rei ha saludat els membres del nou Govern de Pedro Sánchez una vegada que han pres possessió dels seus càrrecs i s’ha dirigit a cadascun d’ells amb la mateixa frase: “Enhorabona i molta sort”.

Felip VI ha presidit al Palau de la Zarzuela l’acte de promesa dels seus càrrecs per part dels vicepresidents i ministres de l’Executiu de Sánchez, i després que tots ells hagin promès els seus càrrecs i els ha anat saludant un a un. El rei ha traslladat el seu desig perquè tinguin sort en les seves respectives comeses i, a continuació, ha posat amb tots ells per als fotògrafs.

Un dels primers a xerrar amb el cap de l’Estat ha estat el vicepresident segon, Pablo Iglesias.

Tots els membres del Gabinet han respectat la fórmula habitual de promesa o jura dels seus càrrecs, en el qual s’inclou el seu compromís de lleialtat al rei i de guardar i fer guardar la Constitució. On hi ha hagut diferències ha estat a l’hora de llegir la frase corresponent a guardar el secret de les deliberacions del Consell de ministres.

Iglesias ha afegit “del Consell de ministras i ministros”, un afegitó que va començar a usar la vicepresidenta Carmen Calvo quan va prometre el càrrec el 2018 però que no ha utilitzat en aquesta ocasió. Per part seva, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la de Treball, Yolanda Díaz, s’han limitat a pronunciar la frase “del Consell de ministres”.

22 noms, 11 homes i 11 dones

No hi ha hagut sorpreses en la llista de nous ministres. Són 22 noms, 11 homes i 11 dones, per un executiu que serà el més nombrós des del primer govern d’Adolfo Suárez. Aquest dilluns juraran o prometran el seu càrrec davant el Rei. Per part del PSOE, els noms nous són aquests:

Arantxa González Laya serà la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació. Coneix bé la Comissió Europea on ha tengut diversos càrrecs i ha estat subsecretària general de l’ONU.

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, serà ministre de Sanitat. És professor d’Economia a la Blanquerna i va formar part de l’equip que negocià l’abstenció d’Esquerra Republicana.

José Luis Escrivà s’ocuparà de Seguretat Social, Treball, Inclusió i Migracions. Escrivá ha estat fins ara president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.

La canària Carolina Darias, fins ara consellera d’Economia del govern canari i durant 4 anys presidenta del seu parlament, serà ministra de Politica Territorial i Funció Pública.

Cultura i Esports l’assumirà José Manuel Rodríguez Uribes: Exdelegat del govern a Madrid i actual portaveu adjunt dels socialistes a l’Assemblea de Madrid.

El jutge Juan Carlos Campo serà ministre de Justícia. Ja va estar al govern de Zapatero com a secretari de Justícia.

Els ministres de Podem són quatre i també són cares noves del govern:

Irene Montero, amb 31 anys la ministra més jove de la democràcia junt amb Bibiana Aido en el seu moment, serà ministra d’Igualtat. És llicenciada en Psicologia.

L’advocada laboralista Yolanda Díaz estarà a Treball. Està vinculada al Partit Comunista des de molt jove i va ser una de les mentores de Pablo Iglesias.

El líder d’Esquerra Unida Alberto Garzón, economista de 34 anys, assumirà Consum.

Manuel Castells, de 77 anys, sociòleg, economista i autor de gran nombre de treballs científics, ocuparà Universitats.

Pedro Sánchez però comptarà amb 8 repetidors: Luis Planas, Maria Jesús Montero que serà la nova veu dels consells de ministres, Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles, José Luis Ábalos, Reyes Maroto, Pedro Duque, i Isabel Celáa, abans portaveu.

Pel que fa a les vicepresidències, ja se sap que n’hi haurà 4, número rècord: Carmen Calvo serà ministra de Presidència, relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. Nadia Calviño, vicepresidenta d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Pablo Iglesias, vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030 i Teresa Ribera, vicepresidenta de Transició Ecològica i Transformació Digital.

La composició del nou govern de Pedro Sánchez


Sánchez promet que el Govern de coalició anirà “en una sola direcció”
El PP assegura que farà tot el que pugui perquè la legislatura “duri el mínim possible”
Sánchez justifica l’ampliació dels ministeris perquè així el Govern serà més “actiu” i “resolut”

12/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris