X

La Guàrdia Civil investiga l’empresa que gestiona els residus sanitaris de Son Espases

Segons el Govern, l'empresa Consenur hauria transportat residus infecciosos en vaixell sense respectar els protocols de seguretat

02/05/2020

La Guàrdia Civil investiga l’empresa que gestiona els residus sanitaris de Son Espases

La Guàrdia Civil investiga l’empresa Consenur, que gestiona els residus sanitaris infecciosos de Son Espases, la Clínica Palmaplanas o l’Hospital Sant Joan de Déu. Segons ha pogut saber IB3 Notícies de fonts de la Direcció General de Residus, Consenur hauria violat els protocols de seguretat durant el transport en vaixell de restes sanitàries infeccioses. El Govern assegura que obrirà un expedient disciplinari a l’empresa.

Agents del Seprona van retenir dimecres passat un camió de mercaderies al port de Palma que transportava residus sanitaris en el marc d’una campanya de control en el transport de material infecciós. Varen detectar un camió que en transportava i, en obrir la caixa, segons fonts del Govern, varen observar que s’havien barrejat residus infecciosos d’hospital amb d’altres de no infecciosos. Això suposaria una vulneració dels protocols de seguretat.

A més, els residus infecciosos no s’havien descontaminat abans i els duien sense refrigerar. D’acord amb la normativa, s’han de conservar a una temperatura inferior als 7 graus. Per aquests motius, els agents del Seprona van aixecar un acta i van obrir la investigació.

Un tècnic de la Direcció General de Residus del Govern es va personar al port de Palma per assistir els agents del Seprona. Segons ha explicat a IB3 Notícies el director general de Residus, Sebastià Sansó, el Govern exigirà a l’empresa Consenur que gestioni els residus sanitaris de manera adequada. Sansó ha afegit que els instaran a no recollir més residus hospitalaris si no tenen els mitjans adients.

Diverses fonts confirmen a IB3 que la companyia Consenur fa mesos que té espenyada una màquina denominada autoclau. Es tracta d’un aparell que esterilitza els residus infecciosos en aplicar-hi temperatures molt altes. Com que l’autoclau no els funcionava, Consenur traslladava els residus hospitalaris infecciosos a les altres plantes que l’empresa té a la península. No obstant això, d’acord amb els indicis observats pel Seprona i el Govern, la gestió dels residus no es feia en les condicions establertes per la normativa.

L’empresa investigada Consenur, que pertany a la multinacional Stericycle, treballa com a gestora de residus per a l’hospital Son Espases, a més d’algunes clíniques privades de Palma.

Després de retenir al port de Palma el camió que transportava residus sanitaris, agents de Guàrdia Civil es varen personar a les instal·lacions que Consenur té al polígon industrial de ses Veles, a Bunyola. Un portaveu de la companyia investigada ha declarat a IB3 Notícies que “treballen amb les autoritats” i que “seria inapropiat fer més comentaris al respecte”. Mentre el Seprona continua amb la investigació, el Govern assegura que obrirà a l’empresa un expedient disciplinari.

02/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris