X

El transport discrecional demana mesures urgents per evitar la falllida d’empreses

El sector té 2.500 treballadors en ERTOs i enguany només aspira a salvar un 25% de la temporada

14/05/2020

El transport discrecional demana mesures urgents per evitar la falllida d’empreses

Màxima preocupació pel futur de moltes empreses del transport discrecional de les Balears. Amb 1.600 autocars aturats i 2.500 treballadors afectats per ERTOs, el sector reclama mesures clares de seguretat per poder reiniciar l’activitat al més aviat possibe i evitar la fallida de moltes empreses. Han demanat a la Federació d’Entitats Locals de les Balears (FELIB) que apliqui rebaixes als principals impostos municipals per poder fer front a la crisi.

Amb 140 aturats a la cotxeria, Autocares Comas és un bon exemple de com el sector afronta un dels moments més difícils de la seva història. En aquests moments, els ingressos són zero i ha hagut de presentar un Expedient de Regulació Temporal per a la gran majoria dels seus 270 treballadors fins al 30 de juny. Només tenen feina els mecànics que fan el manteniment dels autobusos, i alguns administratius. “Amb les pèrdues que tindrem, calculo que necessitarem quatre o cinc anys per recuperar-nos”, diu el conseller delegat de Comas, Antoni Rosselló.

El sector confia que, si tot va bé i la temporada arrenca al juliol, podrien arribar a fer un 25% del negoci del 2019. La imposició d’una quarantena per a turistes internacionals, diuen, ja els ha perjudicat. “Amb la quarentena, les poques reserves que teníem s’han aturat. Hem de ser valents i tenir les coses clares a l’hora de prendre decisions per no perjudicar determinats sectors”, explica el president de l’Associació de Transport Discrecional de les Illes, Rafel Roig.

A diferència d’altres sectors com l’hoteleria i la restauració, encara no saben quins seran els protocols de seguretat davant la Covid-19. Reclamen tests massius i que la recomanació de la Comissió Europea de no obligar els avions a eliminar places, si s’hi utilitzen mascaretes, també s’apliqui als autobusos. Asseguren que, amb un 50% d’ocupació als autocars, el negoci no és rendible.

Per reduir pèrdues, la Federació Balear de Transports ha demanat a la Federació de Municipis de les Illes que enguany no se’ls cobri l’impost de circulació dels vehicles donats de baixa temporalment com a consequència de l’estat d’alarma i rebaixes o bonificacions d’altres impostos municipals, concretament el d’activitats econòmiques, l’IBI i la taxa de residus.

14/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris