X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 64: Avançam en la desescalada

Demà dilluns, Formentera passa a Fase 2 i Mallorca, Menorca i Eivissa podran gaudir de nous drets durant la Fase 1

17/05/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 64: Avançam en la desescalada

EFE/Chema Moya

Els formenteres podran nedar a platges i piscines a partir de demà. És una de les principals mesures de la fase 2 publicades aquest dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat. Si tot va bé, els ciutadans de Mallorca, Menorca i Eivissa també podran gaudir d’aquestes noves activitats a partir de dilluns 25 de maig. Aquestes regles només regiran a les quatre illes que demà entrarà a la fase 2: Formentera, El Hierro, La Gomera i La Graciosa.

Més novetats. Amb l’entrada en aquesta nova fase, les persones de fins a 70 anys podran fer esport o passejar a qualsevol hora del dia excepte de 10 a 12 i de 19 a 20, que estaran restringides als majors de 70 i les persones vulnerables. Les comunitats autònomes poden moure aquestes franges dues hores amunt o avall.

ESTAT D’ALARMA:

Pedro Sánchez demanarà al Congrés una nova pròrroga de l’estat de alarma. Serà la cinquena i darrera, amb una durada d’un mes enlloc de quinze dies com fins ara. Per tant, la desescalada podria acabar coincidint amb l’inici de l’estiu. El president ja cerca suports i apel·la a la responsabilitat de tots els grups polítics de per aprovar la nova pròrroga.

L’anunci de la nova pròrroga ja ha rebut la resposta negativa del Partit Popular. La formació assegura que es pot protegir la salut i els llocs de feina amb la legislació actual, sense necessitat de perllongar l’estat d’alarma. Els populars han anunciat la seva pròpia proposta: “El pla B, activem Espanya”, que inclou mesures jurídiques, econòmiques i sanitàries per fer front a la desescalada.
L’oposició rebutja la pròrroga d’un mes de l’estat d’alarma plantejada per Pedro Sánchez

SISTEMA SANITARI:

La Conselleria de Salut assegura que ja es troba en fase de recuperació del 60 per cent de la seva activitat habitual pel que fa a les operacions i consultes, que havien quedat ajornades des que esclatà la crisi del coronavirus. Just abans que es decretàs l’estat d’alarma, ja hi havia 12.800 persones esperant per ser operades, amb una mitjana de 78 dies d’espera. Ja amb un nombre minvant d’afectats i en plena desescalada, els responsables de l’IB-Salut volen posar-se al dia.
El personal extra contractat per Salut per combatre el coronavirus mantindrà la feina mínim fins el desembre

LA SITUACIÓ DE LA COVID-19:

Repunten el número de nous contagis a les Balears. Segons el balanç s’han comptabilitzat 15 casos nous a les Illes i en total ja sumen 1.982. La bona notícia és que no s’ha registrat cap mort a les illes amb coronavirus ni cap nou ingrés a l’UCI. En el cas de les residències de majors, s’han detectat 5 nous casos positius, tots en un mateix centre. La situació actual és de 89 usuaris i 50 treballadors contagiats.
L’evolució de la Covid-19

CONNECTIVITAT:

Els aeroports de Menorca i d’Eivissa seran punts d’entrada de passatgers internacionals a partir de dilluns. El ministre de Transports, José Luís Ábalos, ha assegurat que avui firmarà una resolució que inclourà també els aeroports de Tenerife Sur, Alacant-Elx i Sevilla. Les terminals comptaran amb rigorosos controls de seguretat de la mateixa manera que compten els altres 5 aeroports que ja estaven autoritzats des d’avui, entre ells Son Sant Joan.

17/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris