X

Acord entre MÉS, PSIB i Podem per aprovar el decret de protecció del territori

El decret llei eliminarà els falsos urbans de les illes, una figura polèmica i una vella reclamació ecologista, que permetia milers de noves places

22/05/2020

Acord entre MÉS, PSIB i Podem per aprovar el decret de protecció del territori

Llum verda al decret llei de mesures de protecció del territori. Resoltes les discrepàncies i les tensions entre els socis del Pacte pel contingut del text, la norma serà finalment aprovada dilluns en un Consell de Govern extraordinari. Parlam d’una de les normes urbanístiques de major importància dels darrers anys.

El decret prohibeix que es desenvolupin els coneguts com a falsos urbans, una figura que afecta unes 2000 hectàrees a totes les illes i que actualment permetria creixements de fins a 150.000 noves places residencials. Es tracta d’una fórmula molt polèmica i que ha estat objecte de diferents iniciatives legals per tal de fer-la desaparèixer de la planificació territorial de Balears, però que encara es mantenia viva a molts municipis illencs.

Ara, amb el decret llei desapareixerà. També importants extensions de sol urbanitzable quedaran desclassificades quan es publiqui el decret llei que acordaren anit a darrera hora els tres partits.

El  tercer gran bloc de la norma és el sol rústic. A Menorca ja és no és edificable, però a Mallorca i les Pitiüses ha experimentat els darrers anys un procés de construcció ininterrompuda promogut principalment per les expectatives que dóna el lloguer turístic. Idò el decret llei inclou també la desclassificació de tot el rústic de Mallorca que té la condició d’inundable o que pot patir un incendi. És a dir, les conegudes com a Àrees de Prevenció de Riscos.

Es calcula que només aquesta figura representa un 15% del total de la superfície de les Balears. A més, al sol rústic comú s’estableixen una sèrie de requisits nous que redueixen la capacitat edificatòria. Un d’ells, que les piscines només podran ser de 35 metres quadrats, i que en cap cas es podrà fer una casa de més de 900 metres cúbics de volum.

Això sí, el rústic d’Eivissa i Formentera no es veurà afectat per aquesta norma. Els consells d’una illa i altra havien demanat conservar la seva autonomia sobre aquesta tipologia de sol, i finalment queden excloses d’aquesta part del decret llei.


El Govern nega que cap partit del pacte estigui bloquejant el decret
El Consell de Govern no aprova (de moment) el nou decret llei de mesures urbanístiques

22/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris