X

Continuen els aldarulls arreu dels Estats Units per la mort de George Floyd

La policia de Nova York va envestir els manifestants

31/05/2020

Continuen els aldarulls arreu dels Estats Units per la mort de George Floyd

Els Estats Units, el país més tocat pel coronavirus, està submergit en una altra crisi. Les protestes de la comunitat afroamericana per la mort del ciutadà americà George Floyd s’estenen arreu del país. Milers de ciutadans surten al carrer i es registren forts aldarulls. El president, Donald Trump, ha anunciat a més en les darreres hores que el seu govern considerarà els antifeixistes com a terroristes.
“No puc respirar”. És la frase que pronunciava George Floyd mentre moria ofegat a mans de la policia. La seva mort ha desencadenat mobilitzacions i protestes racials arreu del país. Unes mobilitzacions que per cinquena jornada consecutiva han derivat en disturbis i saquejos. En els darrers dies, la policia ha endurit la seva resposta i els carrers han estat l’escenari d’enfrontaments entre manifestants i cossos i forces de seguretat. De fet, ahir una persona va morir i dues més van rebre un tret durant les protestes a Indianapolis. A Minnesota, punt de partida de les mobilitzacions, s’ha desplegat la Guàrdia Nacional amb 500 soldats per intentar pal·liar els efectes dels aldarulls. A Nova York es van viure moments de tensió quan la Policia va envestir els manifestants. Les protestes han arribat també fins a les portes de la Casa Blanca no només per reivindicar la mort de Floyd, sinó també contra la crida a emprar la força policial que ha fet Donald Trump a les xarxes.
La mort de George Floyd a mans d’un policia ha estat el detonant d’una sèrie d’agressions i morts injustificades a la comunitat afroamericana comeses per la policia. La més recent la d’una dona morta a trets el passat mes de març a Louisville. També tenen el record d’un cas similar al de Floyd el 2014 a Nova York.
El ressò de les manifestacions ha arribat a l’altra banda de l’Atlàntic. Milers de persones han recorregut els carrers de Londres i Berlín per donar suport a les protestes i s’han aturat a les portes de l’ambaixada dels Estats Units per a llegir un manifest.

31/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris