X

Vols interilles sense restriccions i discoteques tancades, a partir d’aquest dilluns

Podran obrir zoos i aquaris i s'amplia la capacitat a bars, restaurants i transport públic

08/06/2020

Vols interilles sense restriccions i discoteques tancades, a partir d’aquest dilluns

A partir d’aquest dilluns, amb la incorporació de Mallorca, Menorca i Eivissa, les quatre illes estaran en la fase 3 i això suposa canvis. Per exemple, es podrà volar entre illes sense restriccions, s’amplia la capacitat a bars i restaurants. També podran obrir per primer pic en gairebé tres mesos els aquaris i els zoos. Les discoteques, en canvi, romandran tancades.

Per mar i per aire, es podrà fer turisme intern i fins i tot viatjar des de la península a qualsevol de les Illes, si es resideix a una d’elles. L’obertura de la comunicació entre les Illes és una de les incorporacions en fase 3, una sèrie de normes que ha aprovat el Govern, que en aquesta etapa té potestat per decidir quines activitats es duen a terme al territori, tenint en compte les recomanacions del Ministeri de Sanitat.

Tot i que a les Balears reobriran establiments, com els aquaris, tancats des de fa gairebé tres mesos i malgrat que s’ampliarà l’aforament de bars i restaurants al 75%, el Govern demana prudència. Aquest diumenge, la presidenta Francina Armengol, ha advertit que “encara que la incidència del virus segueix reduint-se” cal ser “molt més acurats” tenint en compte “el progressiu augment de la mobilitat i de l’activitat”.

Què es podrà fer i què no a partir de la fase 3?

A partir de dilluns, s’acaben les franges de passeig i els grups augmenten a 20 persones. Als hotels, es podrà ocupar el 60% de les zones comuns, un poc més que ara. També més capacitat màxima als centres comercials, que passen del 40%, en fase 2, al 50%. I a les biblioteques, als museus, cinemes, teatres, circs…també s’evoluciona: fins al 50% de capacitat. Això sí, amb un màxim de 80 persones de públic si l’espectacle és a un interior i sempre amb butaca preassignada.

No hi ha canvis respecte al transport en cotxe. Sí en el transport públic terrestre on els busos, per exemple, podran anar plens, al 100%. I es reprèn l’activitat educativa presencial però amb limitacions. Una de les incògnites que es resol és si havien d’obrir les discoteques i els locals d’oci nocturn. Doncs no. Tot i que el Ministeri ho permetia, el Govern prefereix que romanguin tancats. Armengol ha assenyalat que, “si els consells insulars i els ajuntaments han fet un plantejament molt clar” suspenent celebracions per a l’estiu, “no té massa sentit que plantegem ara un oci nocturn“.

Un altre punt polèmic i en el qual el Govern discrepa de la recomanació del Ministeri: no s’amplia la capacitat de les sales de joc i apostes. Se’ls permetrà ben igual que a la fase 2, fins a un 30% i un màxim de cinquanta clients. En l’àmbit social, pugen a dos el número de visites setmanals que es poden fer a residències de majors. Augmenta també el nombre d’assistents a les vetlles de difunts i als casaments, depenent de si un es casa a dins o a l’exterior.

08/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris