X

Els albergs d’emergència de Santa Eulària i sa Blanca Dona estaran oberts fins a la fi de l’estat d’alarma

Sant Josep ha tancat aquest dilluns l'allotjament provisional habilitat al poliesportiu de Can Guerxo

09/06/2020

Els albergs d’emergència de Santa Eulària i sa Blanca Dona estaran oberts fins a la fi de l’estat d’alarma

L'alberg que va habilitar Sant Josep estava situat al poliesportiu de Can Guerxo.

Els albergs d’emergència per a persones sense sostre que es varen obrir amb motiu de la crisi per la Covid-19 al poliesportiu de sa Blanca Dona i de Santa Eulària romandran oberts fins que finalitzi l’estat d’alarma. Segons el Consell d’Eivissa, l’alberg provisional obert a sa Blanca Dona atén ara 22 usuaris i estarà obert fins al dia 21. Al de Santa Eulària hi ha ara mateix 17 persones, però n’han arribat a tenir 24. Segons el Consistori, la intenció és mantenir-lo actiu també fins que finalitzi l’estat d’alarma.

L’altre alberg d’emergència que s’havia habilitat, en aquest cas per l’Ajuntament de Sant Josep al Poliesportiu Municipal de Can Guerxo, sí que ha tancat ja aquest dilluns les seves portes després d’un mes i mig d’activitat. Segons el Consistori, s’hi han atès un total de 22 persones, fet que ha obligat a doblar la capacitat d’allotjament inicialment prevista de 10 places. S’han proporcionat llits a persones d’altres municipis de l’illa, no només de Sant Josep.

«Tancar l’alberg no vol dir que les persones que hi han passat ara quedin desateses. De fet, és tot el contrari perquè tenim diversos casos on l’experiència del confinament els ha animat a normalitzar la seva situació amb el suport dels serveis socials, que hi continuarà treballant», ha dit la tinent d’alcaldessa de Benestar Social, Ana Ribas.

El refugi provisional de Can Guerxo es va obrir el 24 d’abril, quan es va detectar que hi havia demanda. Durant la primera nit hi varen pernoctar tres persones. “Amb aquest equipament es volia posar a disposició de les persones sense llar un lloc on passar el confinament, que s’havien de comprometre a respectar mentre durassin les restriccions a la mobilitat decretades pel Govern central. En la seva estada voluntària al refugi, s’ha facilitat a tots els usuaris tres àpats al dia i han pogut disposar de dutxes, un espai propi per a les seves pertinences, el necessari per a les seves mascotes, a més de recursos per passar l’estona amb vigilància les 24 hores dins l’espai de pernoctació”, explica l’Ajuntament de Sant Josep.

Segons el Consistori, s’han reorientat els usuaris que fins ara s’acollien a Can Guerxo. Així, s’han tramitat ajuts d’allotjament per a set persones i dues rendes socials. La resta o bé cobraven ja alguna mena d’ajut (com la prestació d’atur) o no complien els requisits per optar en aquesta renda bàsica. També s’ha abonat a un dels usuaris un bitllet per viatjar a Palma, on li han fet una oferta de feina. L’atenció a la resta de persones allotjades s’ha coordinat amb els serveis socials del seu municipi (Eivissa, Sant Antoni i Sant Joan).

«El fet d’haver de seguir una rutina, compartir temps amb altres persones i haver de complir el confinament sense sortir del recinte esportiu ha tengut un efecte molt positiu per algunes de les persones en situació de risc d’exclusió que han passat per Can Guerxo, que s’han redescobert a elles mateixes i ara estan convençudes que poden afrontar la reinserció. Això fa que, per part de l’Ajuntament, puguem presentar un balanç molt positiu d’aquest servei en molts de sentits», ha afegit Ribas. El Grupo de Empresas Alonso Marí va aportar tant el mobiliari com la roba de llit a les 20 places del refugi.

09/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris