X

La majoria d’ajuntaments d’Eivissa rebutgen unir-se a la convocatòria d’ajudes per a autònoms del Govern

Donaran subvencions pel seu compte després de signar un conveni amb el Consell d'Eivissa

12/06/2020

La majoria d’ajuntaments d’Eivissa rebutgen unir-se a la convocatòria d’ajudes per a autònoms del Govern

Santa Eulària ha presentat al·legacions a les ajudes del Govern.

A finals de maig, el Govern balear va anunciar una línia d’ajudes per a autònoms amb un pressupost inicial d’11,4 milions d’euros aportats pel Govern (8 milions) i els consells insulars (2 milions el de Mallorca, 650.000 euros el d’Eivissa, 500.000 el de Menorca i 200.000 el de Formentera), als quals s’havien de sumar els sous que havien d’arribar dels ajuntaments. Segons càlculs de l’executiu autonòmic, entre 8.000 i 10.000 treballadors autònoms de les Illes, també els que només treballen durant la temporada, es podran beneficiar d’ajuts que oscil·len entre 2.000 i 3.000 euros.

Tot i que el Govern va convidar els ajuntaments a sumar-hi les seves aportacions, la majoria dels municipis d’Eivissa han decidit no fer-ho i donar les subvencions pel seu compte després d’haver signat un conveni amb el Consell d’Eivissa.

L’Ajuntament de Santa Eulària, de fet, ja ha ofert les seves ajudes i el termini per presentar sol·licituds acaba el dia 22. En total són 600.000 euros, 300.000 per al Consistori i la mateixa quantitat aportada pel Consell d’Eivissa. Respecte de la convocatòria del Govern, diuen que no s’hi afegiran però a les seves bases han inclòs una clàusula a la qual deixen oberta la possibilitat que s’hi adhereixin altres administracions. “No ens hi sumarem perquè entenem que no és normal que siguem els ajuntaments els que financem programes o competències del Govern, sinó que el més lògic és que siguin ells els que ens entreguin el finançament per al desenvolupament de programes”, explica un portaveu de l’Ajuntament de Santa Eulària.

A més, es dona la circumstància que Santa Eulària ha presentat al·legacions a les ajudes del Govern. “Ells imposen una limitació que pot fer que un autònom o micropime del municipi no pugui rebre tota l’ajuda que podria, una qüestió fonamental en la situació a la qual ens trobam. Diuen que les seves ajudes són compatibles amb les que atorguen altres administracions, però que la suma de totes no pot superar mai el màxim que ells ofereixen. És a dir, que si una empresa pot percebre el màxim del Govern (3.500) i ja té el màxim que donam nosaltres (2.000), en comptes de 5.500 rep 3.500 (1.500 del Govern i 2.000 nostres)”, explica l’Ajuntament. La línia que ha tret el Consistori va dirigida a autònoms i micropimes del municipi, tant per als que treballen tot l’any com per als que només ho fan la temporada.

Tampoc els ajuntaments de Sant Joan i Sant Antoni no se sumaran a la convocatòria del Govern. Sant Joan té un fons de 240.000 euros que destinarà a una línia per a autònoms i microempreses després de signar un conveni amb el Consell d’Eivissa. En els pròxims dies, en publicarà les bases. En el cas de l’Ajuntament de Sant Antoni, es destinaran 500.000 euros, aportats a parts iguals entre el Consistori i el Consell. També estudien si presenten al·legacions al Govern en el mateix sentit que Santa Eulària.

L’Ajuntament de Sant Josep disposa de la mateixa quantitat que Sant Antoni, 500.000 euros aportats també conjuntament amb el Consell. La idea era poder signar un conveni a tres bandes, també amb el Govern i no descarten rebre fons de l’executiu autonòmic més endavant. Volen treure abans de finals de juny la línia d’ajudes, que es repartiran des del Consistori.

D’aquesta manera, l’únic ajuntament que realment se suma a les subvencions del Govern és el d’Eivissa. “Ens hem adherit en aquestes ajudes en un conveni a tres bandes (Ajuntament, Consell i Govern), que el Govern acaba de perfilar i que també aplicarà amb els consells de Mallorca, Menorca i Eivissa i ajuntaments de les diferents Illes que han optat per aquesta fórmula”, explica una portaveu del Consistori de Vila. D’aquesta forma, segons l’Ajuntament, el Govern “barema la quantitat de pressupost que toca a cada ajuntament en funció de la quantitat d’autònoms de cada municipi, més la nostra part, que és de 400.000 euros i l’aportació del Consell, 400.000 més“. “D’aquesta manera, els autònoms que sol·licitin l’ajuda, tan sols hauran de fer una sola tramitació directament al Govern”, diu l’Ajuntament de Vila, que asseguren que això evitarà als autònoms fer tanta paperassa.

El Consell d’Eivissa recorda que varen tancar un acord amb tots els ajuntaments de l’illa per aportar un total 1.320.000 euros per als autònoms. De fet, ja s’han remès els sous als consistoris. Només l’Ajuntament d’Eivissa ha demanat que la seva quantitat s’enviï al Govern per fer aportacions al fons de les ajudes que l’executiu autonòmic ha tret de forma posterior. En un principi, el Consell va calcular que els sous que havia de transmetre al Govern eren 650.000 euros de Sant Josep i Vila, però finalment el consistori josepí donarà les seves pròpies ajudes i només es remetran al Govern els 400.000 de la ciutat d’Eivissa.

El Consell d’Eivissa, igual que Santa Eulària, també ha presentat al·legacions al Govern perquè totes les ajudes, tant les municipals com les autonòmiques, siguin complementàries.

Molts autònoms pitiüsos de temporada han quedat sense ingressos perquè no han pogut accedir a les ajudes del Govern de l’Estat, ja que no estaven d’alta al març, quan es va decretar l’estat d’alarma.

12/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris