X

La reducció de turistes per la Covid-19 minvarà els problemes d’aigua aquest estiu a Eivissa

L'Aliança per l'Aigua assegura que aquesta temporada és una "oportunitat" per evitar l'extracció d'aigua subterrània

15/06/2020

La reducció de turistes per la Covid-19 minvarà els problemes d’aigua aquest estiu a Eivissa

L’Aliança per l’Aigua assegura que la crisi sanitària de la Covid-19 reduirà el consum d’aigua i farà que enguany no hi hagi problemes de subministrament. “Es reduirà la xifra de turistes i la pressió humana”, assegura Alicia Morales, presidenta de l’Aliança per l’Aigua, que afegeix que això es traduirà en menys consum. A més, ara mateix els aqüífers “no estan ni en situació d’alerta o prealerta”.

Morales, que cita dades d’Aqualia, assegura que en les darreres setmanes del mes d’abril el consum d’aigua s’havia reduït un 20 per cent en comparació a l’any 2019. “Aquesta temporada es presenta com una oportunitat per a evitar o reduir al màxim l’extracció d’aigua i així afavorir la recuperació de les masses subterrànies”, diu Morales, que fa una crida a les institucions perquè l’ús de l’aigua dessalinitzada continuï essent “prioritari” tot i que hi hagi menys població per a “garantir la recuperació ambiental dels aqüífers”. “L’anell de les dessalinitzadores ja funciona i permetrà no haver d’utilitzar aigua subterrània”, assegura.

Tampoc l’Ajuntament de Sant Josep, el més afectat històricament per la manca d’aigua, no hi preveu problemes. Assegura que el cabdal contractat donarà per cobrir la demanda i recorda que, l’any passat, només varen tenir problemes en un moment puntual de la temporada i va ser més per unes obres que per falta d’aigua. Per enguany, Sant Josep ha previst una inversió d’1’5 milions a la xarxa d’abastiment, com la que subministra a sa Caleta (959.336 euros) i les Cales de Ponent (397.805), a més de millores de sanejament (400.000 euros). Per ara, les licitacions es fan al ritme previst, segons l’Ajuntament.

Tampoc no preveuen problemes de qualitat i quantitat importants al municipi de Santa Eulària. “Amb les xarxes de distribució d’aigua dessalinitzada que hem posat en marxa, potser tendrem problemes molt localitzats, però en general, els nuclis importants de població no tenen per què tenir dificultats”, assegura un portaveu del Consistori que diu que, si no hi ha una reactivació forta del turisme, la demanda serà més reduïda. A més, sempre hi ha l’alternativa dels pous per completar el subministrament. “Aquest estiu el gran dubte que tenim són les xarxes que hem municipalitzat d’Aigües des Torrent des Fornàs“, reconeixen fonts municipals. Diuen que, com que és un proveïdor privat al qual han comprat el seu sistema de distribució, hi ha el dubte de com hi respondran les canalitzacions durant l’estiu, però entenen que es poden produir problemes puntuals de trencada o filtracions, com pot passar en qualsevol altre punt de la xarxa.

Segons l’Aliança per l’Aigua, un altre aspecte que es veurà beneficiat amb l’arribada de menys turistes és la depuració d’aigües residuals. “Algunes infraestructures se solen col·lapsar durant els mesos d’estiu per la pressió humana del turisme, impedint la correcta depuració i el vessament d’aigües mal tractades”, explica la presidenta de l’Aliança per l’Aigua, que creu que enguany serà “un any atípic”, amb “menys problemes”. Per això insta a avançar en les infraestructures pendents, com la nova depuradora de la ciutat d’Eivissa que s’ha de construir a sa Coma o el tanc de tempestes.

15/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris