X

Les obres de la nova depuradora d’Eivissa no es podran reiniciar fins al 2021

Aquest contratemps afegeix més retard a una infraestructura que ja estava prevista fa 20 anys

18/06/2020

Les obres de la nova depuradora d’Eivissa no es podran reiniciar fins al 2021

Les obres de la nova depuradora de sa Coma es varen iniciar a finals de 2017.

Les obres de la nova depuradora d’aigües residuals de sa Coma no es podran reiniciar fins a l’any que ve. Així ho assegura el Ministeri per a la Transició Ecològica, que actualment tramita la modificació del projecte, que ja ha estat aprovat tècnicament. “El següent pas serà la seva dotació econòmica i els informes preceptius de l’Advocacia de l’Estat i Intervenció Delegada abans de la seva contractació”, explica el Ministeri.

Les obres de la nova depuradora es van adjudicar a l’UTE Depuración y Tratamiento (Sadyt) i Sacyr Construcció S.A. l’any 2016 per 24,3 milions, amb una important rebaixa sobre el pressupost de licitació (41,2 milions). Els treballs varen començar a finals de 2017, però l’any passat es varen haver de paralitzar per problemes en el traçat de les canalitzacions. Això ha obligat a fer un modificat del projecte i en el BOE 130 del 31 de maig de 2019 va sortir la informació pública per iniciar l’expedient expropiatori. En total són 26 terrenys afectats dels termes municipals de Sant Antoni (8) i Santa Eulària (18).

Segons explica el Ministeri, per dur a terme aquestes expropiacions es tramita ara un encàrrec a Tragsatec, amb la previsió de fer l’aixecament d’actes prèvies en el darrer trimestre de 2020. Una vegada que es contracti aquest modificat i es duguin a terme les expropiacions, es podran reprendre els treballs de la depuradora, amb tota probabilitat, segons diu el Govern de l’Estat, ja en 2021.

Així, les obres hauran estat aturades pràcticament dos anys, un retard que s’afegeix als innumerables contratemps que ha patit aquesta infraestructura, que està prevista ja des de fa 20 anys. El Pla Hidrològic de Balears de 2001 ja incloïa l’execució d’aquesta nova estació de depuració d’aigües residuals. Durant la legislatura en què Pere Palau va ser president del Consell d’Eivissa (2003-2007) es va decidir que els terrenys on s’ubicaria la planta serien els de sa Coma. No va ser fins al 2009 quan es va firmar un protocol de col·laboració entre Govern de l’Estat i Govern de les Illes Balears per col·laborar en matèria de sanejament i es va reflectir la depuradora. L’avantprojecte va sortir l’any 2014, però les obres no van començar fins a finals de 2017, paralitzant-se en 2019 i autoritzant-se el modificat del traçat de les canonades que han de transportar les aigües fecals fins a la depuradora pel seu tractament.

La ubicació de la depuradora a sa Coma també ha estat font de conflicte. En principi es va decidir aquesta ubicació perquè no pogués molestar els vesins, però la seva situació, com recorda l’Aliança per l’Aigua i també ha criticat el GEN, a una cota de més de 100 metres, implica un “elevat cost energètic” per bombar l’aigua residual a la depuradora perquè pugui ser tractada. Segons xifres de l’Aliança per l’Aigua, aquesta infraestructura produirà 9,12 hm3 l’any, més de quatre vegades més de l’aigua utilitzada per l’agricultura d’Eivissa (1,75 hm3/any), el que suposa, segons diuen, una oportunitat per reutilitzar-les al camp i també per dotar d’aigua ses Feixes.

Fa més de 20 anys que la depuradora de Vila funciona malament, provocant problemes de pudors i vessaments d’aigües mal tractades a la costa de la ciutat d’Eivissa. Segons l’Aliança per l’Aigua, el volum total d’aigües mal depurades a l’illa és de 5.730.809 m3 i el 98 per cent procedeix de la depuradora d’Eivissa.

18/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris