X

Mor el compositor Ennio Morricone als 91 anys

L'autor de les bandes sonores dels westerns de Sergio Leone, La Missió o Cinema Paradiso, havia de rebre el Princesa d'Astúries 2020

06/07/2020

Mor el compositor Ennio Morricone als 91 anys

El compositor italià Ennio Morricone ha mort aquest dilluns als 91 anys. Fou autor de més de 500 melodies, entre elles les bandes sonores dels títols més significatius de l’spaghetti western com Per un grapat de dòlars (1964), La mort tenia un preu (1965), El bo, el lleig i el dolent (1966) i Fins que li va arribar l’hora (1968). Tots signats per Sergio Leone, amb qui havia estat company d’escola i que el recuperaria vint anys després per composar la banda sonora de Hi havia una vegada a Amèrica (1984), ambientada al Nova York de principis del segle XX. Guanyador d’un únic Oscar per la banda sonora de Los odiosos ocho (2015), de Quentin Tarantino, Morricone havia de rebre el Princesa d’Astúries de les arts 2020 juntament amb el compositor americà John Williams.

Nascut a Roma el 1928, Morricone es va iniciar en la composició de música simfònica i en arranjaments de cançons italianes. L’any 2016, i després de cinc nominacions a l’Oscar, va recollir l’estatueta amb l’auditori de Hollywood aplaudint dempeus per la partitura de Los odiosos ocho, de Quentin Tarantino. Deu anys abans havia estat reconegut amb un d’honorífic pel conjunt de la seva carrera. Ja llavors s’havia fet un lloc entre els compositors de bandes sonores més importants gràcies i era sortejat pels directors més importants com Bernardo Bertolucci, pel qui composà Novecento, Ocellots i ocellets i Pier Paolo Passolini, Terrence Malick i Días del cielo, Brian de Palma i Els intocables d’Eliot Ness, Roland Joffé i La Missió, Roman Polanski i Frenètic, Pedro Almodóvar i Átame, Samuel Fuller i Gos blanc. També és l’autor de la banda sonora de Cinema Paradiso, el clàssic de Giuseppe Tornatore que s’ha reestrenat als cinemes espanyols un cop s’ha aixecat l’Estat d’alarma.

06/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris