X

La ‘Cordonada de Sant Francesc’

Expressió popular que fa referència a un canvi de temps important, sovint acompanyat d’un temporal de vent i mala mar, que acaba amb el període de bonança i estableix un temps propi de la tardor

01/10/2020

La ‘Cordonada de Sant Francesc’

Així com la tradició oral situa un període de temps tranquil a final de setembre, conegut com l’Estiuet de Sant Miquel, també considera un període de temps mogut a principi d’octubre encarregat de posar-li fi: la Cordonada de Sant Francesc. Aquesta cordonada fa referència a un canvi de temps important, sovint acompanyat d’un temporal de vent i mala mar, que acaba amb el període de bonança i estableix un temps propi de la tardor amb algunes pluges i una refrescada notable. El refranyer assegura que La cordonada de Sant Francesc, cap any no pot faltar, o per terra o per mar o que La cordonada de sant Francesc, la temen els pescadors i els mariners.

Un canvi que sol arribar entorn de Sant Francesc, el 4 d’octubre. Segons la tradició popular el temps canvia quan el sant remena el cordó de la seva túnica, fet que altera el cel i provoca pluja, vent i qualque tempesta. El lligam entre el santoral i la meteorologia popular és estret i, tant la cordonada com l’estiuet, són només dos dels molts exemples que trobarem al calendari.

En qualsevol cas enguany sembla que, puntual a la cita, la Cordonada de Sant Francesc acabarà de manera sobtada amb l’estiuet de Sant Miquel.

01/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris