X

Polèmica als Ciutat de Palma: el jurat deixa fora l’artista Alicia Framis tot i ser la més votada

La decisió va propiciar la dimissió d'un dels membres del jurat, l'artista Susy Gómez

14/12/2020

Polèmica als Ciutat de Palma: el jurat deixa fora l’artista Alicia Framis tot i ser la més votada

El jurat del premi Ciutat de Palma ha deixat fora dels finalistes tres de les obres de l’artista Alicia Framis (Barcelona, 1967) tot i que eren les millor posicionades a les votacions que havia fet el propi jurat a través de la plataforma mundiarti. La decisió va propiciar que un dels membres del jurat, l’artista Susy Gómez, dimitís.

El jurat ho atribueix a un problema en el càlcul de la plataforma de votacions

Segons Rosa Lleó, membre del jurat, el problema fou que mundiarti calculà la mitjana de vots del jurat a l’hora de classificar els suports de les obres. I les millor situades foren les tres de Framis, especialment 8 de junio, las modelos libran (2006), mentre que alguns membres no les havien tingut en consideració. Posteriorment, quan el jurat va deliberar, va trobar que les obres de Framis no reflectien “problemàtiques actuals” i que no “responien al que està succeint ara”, aspectes que, segons Lleó foren molt valorats, “especialment en un any com aquest”. Lleó adverteix que “no hem decidit que les obres de Framis no tenguin qualitat” sinó que havia primat l’actualitat de les obres.

Alicia Framis lamenta en qualsevol cas la decisió del jurat. L’artista, que actualment resideix a Zurich i que durant quatre anys ha impartit un màster a Àmsterdam, està molt vinculada a Mallorca. Té casa a l’illa, on està representada per la galeria Horrach Moyà. Atribueix la decisió del jurat fins i tot a un tema de gènere. “Si enlloc de jo s’hagués presentat al premi un home, com Daniel Canogar, això no hagués passat”. Al·lega que les bases del certamen permetien presentar obres anteriors i, en aquest sentit, recorda que artistes reconeguts com Carles Congost o Ana Laura Aláez acabaren entre els finalistes en altres edicions del premi.


El jurat tria deu finalistes en el Premi Ciutat de Palma d’Arts Visuals

14/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris