X

Els britànics no residents passen a ser ciutadans extracomunitaris

Aquest divendres es fa efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Els britànics residents a les Illes mantenen els drets que havien tingut fins ara però per a la resta es complica la situació.

30/12/2020

Els britànics no residents passen a ser ciutadans extracomunitaris

D’aquí unes hores acaba el periode transitori, després del qual el Regne Unit deixa de formar part de la Unió Europea. Passa a ser considerat “Tercer País”. L’advocat  Daniel Olabarria diu que els britànics residents a les Illes mantindran tots els seus drets. Però explica que la situació es complica per als que no són residents i passen llargues temporades a les Balears. Poden estar aquí  com a màxim 90 dies dins un periode de 6 mesos. “A partir d’ara -diu- seran ciutadans extracomunitaris. Si necessiten passar aquí un període més llarg, necessiten un visat, una targeta de residència temporal o un permís de treball”.

Canvis per als turistes

Pel que fa al turisme, l’advocat assenyala que a partir de l’any que ve els britànics ho tenen més complicat per viatjar a països de la Unió Europea. Els requeriran que el seu passaport tingui més de 6 mesos de vigència, els aplicaran nous controls fronterers i és possible que hagin de mostrar el bitllet d’anada i tornada. A més, no disposaran de roaming gratuït. També serà més complicat el procediment burocràtic per poder traslladar mascotes.

Pel que fa al permís de conduir britànic, només serveix per circular a les Illes un màxim de 6 mesos. Després, deixa de tenir validesa.

Illencs al Regne Unit

En referència als balears que viuen al Regne Unit, tenen dues possibilitats: poden obtenir un permís permanent de residència, si fa més de 5 anys que resideixen al país, o un permís temporal si fa manco temps que hi viuen.

 

30/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris