X

La participació a les eleccions catalanes cau 22 punts respecte a 2017, fins a les sis de l’horabaixa

En total es presenten 69 candidatures en els comicis més atípics dels últims temps, ja que se celebren en plena pandèmia del coronavirus

14/02/2021

La participació a les eleccions catalanes cau 22 punts respecte a 2017, fins a les sis de l’horabaixa

EFE/Enric Fontcuberta

Un 45,72% dels catalans cridats a les urnes aquest diumenge ha votat fins a les 18 hores, la qual cosa suposa 22,54 punts menys que en el segon avanç de participació de les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017, quan a la mateixa hora havia votat el 68,26%.

Amb un 90,79% del cens de les meses electorals que ha comunicat les seves dades, aquesta és la xifra de participació segons la la web resultats.parlament2021.cat., a l’espera que comparegui en roda de premsa el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé.

Un total de 5.624.044 catalans estan cridats a votar en les eleccions d’aquest diumenge per escollir els 135 diputats del Parlament entre un total de 69 candidatures.

Segons les dades de la Generalitat, enguany el nombre d’electors és un 1,25% superior a les persones que van votar a les eleccions del 21 de desembre de 2017, i, del total del cens, 5.368.881 resideixen a Catalunya i 255.163 ho fan a l’estranger i tenen dret a vot.

Davant la pandèmia, el Govern i els partits han fomentat el vot per correu, i fins i tot s’ha permès sol·licitar-lo de manera telemàtica i lliurar el vot directament en mà a un treballador de Correus sense necessitat de sortir de casa.

D’aquesta manera, les sol·licituds del vot per correu han aconseguit el seu màxim històric en unes eleccions a Catalunya amb 284.706 peticions, la qual cosa suposa el 5,30% del cens i un 350% més que en les últimes eleccions al Parlament. D’aquesta xifra total, que supera el rècord de 2015 de 107.421 sol·licituds, les 84.476 han sol·licitat el vot per correu de manera telemàtica i 200.230 ho han fet de manera presencial.

A les 10h del matí ja s’havien constituït el 96,98% de les meses electorals. Són 8.863 meses de les 9.139 previstes per aquests comicis.

En roda de premsa, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, ha celebrat que el percentatge de constitució de les meses electorals, que estaven al 97,45% a les 10.00h (hora límit per a constituir-les) són similars als anteriors comicis a aquesta hora: “Estem en les mateixes xifres que en 2017”. Les meses de Barcelona han estat les últimes a constituïr-se; a les 10h, s’han acabat de constituir i els electors han pogut votar als 1.728 col·legis d’aquesta demarcació. 

Una votant disposita la seva papereta al col·legi electoral de la Residència Universitària Campus La Salle, a Barcelona.(EFE/MARTA PÉREZ)

DISPOSITIU POLICIAL:

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha assegurat que s’ha desplegat un dispositiu policial “històric” donat el nombre d’agents que participaran per garantir la seguretat ciutadana davant la pandèmia del coronavirus. El dispositiu Escó 2021 “és el més ambiciós de tota la història de la democràcia, i en el qual hi ha més efectius, tant de Mossos d’Esquadra com de Policia Local”, ha dit Sàmper, qui ha celebrat la coordinació entre tots dos cossos.

Ha anunciat que a les 10h es reunirà amb la cúpula dels Mossos d’Esquadra i Policia Local per valorar les possibles incidències que es poden haver donat en el moment de la constitució de les meses, i que es faran reunions cada dues hores per fer seguiment de la jornada electoral.

ACTIVISTES DE FEMEN CONTRA EL CANDIDAT DE VOX:
Cinc activistes de Femen han protestat aquest diumenge al migdia contra el candidat de Vox a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, a la seva arribada al seu col·legi electoral, a Barcelona. Les dones han cridat amb el tors nu i amb les pancartes “No és patriotisme, és feixisme” i “Vot a Garriga, foto feixista”. Els Mossos d’Esquadra, que havien disposat un cordó policial, les han apartat mentre elles continuaven cridant consignes.

DECLARACIONS DELS CANDIDATS:

El vicepresident del Govern i candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida aquest diumenge als catalans perquè vagin “a votar i omplin les urnes amb determinació i llibertat”. Aragonès ha destacat que en la jornada d’aquest 14 de febrer finalment s’està podent votar amb “la màxima normalitat possible en temps de pandèmia”. Per això, ha animat als ciutadans a acudir a les urnes, que són “la gran eina d’aquest país per a decidir el seu futur amb llibertat”.

La candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, ha fet una crida a la participació i ha afirmat que la jornada “s’assembla molt al 1-O” pel clima plujós, en al·lusió al referèndum sobiranista de l’1 d’octubre de 2017. Ho ha dit en declaracions a la premsa des de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià, a Barcelona, on ha votat al voltant de les 12.00 hores.
“L’1-O ho teníem tot en contra, no sabíem si hi hauria urnes i va haver-hi, si hi hauria paperetes i n’hi va haver, i també omplim les urnes de vots per a aquest futur millor que volem per al nostre país. Esperem que avui aquesta coincidència auguri una festa de la participació i de la democràcia”, ha afirmat la candidata de Junts.

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, ha fet una crida a la participació aquest diumenge perquè “Catalunya està decidint com sortirà d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica”. nChacón s’ha mostrat convençuda que “la majoria de ciutadans i ciutadanes d’aquest país optaran per una opció centrada, per un bon Govern que posi en marxa Catalunya”, en al·lusió al PDeCAT. “Si hi ha gent que encara està dubtant, que encara s’ho està pensant, (els dic) que si s’ho pensen vagin a votar”, ha afirmat la candidata del Partit Demòcrata.

El candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat a la ciutadania votar “amb esperança”. Després de votar en el seu col·legi electoral a la Roca del Vallès (Barcelona), municipi del qual va ser alcalde de 1999 a 2005, ha defensat que “l’esperança és sempre més forta que la por, i l’afecte més fort que l’odi”.

La candidata de la CUP a les eleccions catalanes, Dolors Sabater, ha afirmat que en el context de crisi actual “cal vèncer la por i sortir a votar, prenent totes les precaucions necessàries”. En declaracions després de votar a l’escola Lola Anglada de Badalona (Barcelona), ha dit que aquesta crisi és alhora sanitària, social, econòmica, climàtica i democràtica. “Cal perdre la por i sortir a votar: un vot de resistència, un vot d’independència, un vot antifeixista, un vot feminista, un vot per a conquistar drets”, ha afegit.

La candidata dels comuns a la Presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha demanat als votants que “omplin les urnes d’esperança i d’amor enfront de l’odi i a la resignació”. En declaracions als mitjans a la sortida del seu col·legi electoral, ha demanat que tothom vagi a votar, “a la gent gran i a la gent jove, a les quals tenen fills i a les quals no”. “Que es mobilitzin, perquè estem parlant de present i de futur”.

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha demanat a la ciutadania que acudeixi a votar, “com recollirà el pa o a fer qualsevol altra activitat permesa”. Aquestes han estat les seves declaracions després de votar al pavelló Sant Pere i Sant Pau (Tarragona) aquest diumenge a les 12.00 hores. “(Votar) és molt important en dies com avui, en els quals afrontem reptes molt importants i en els quals la democràcia s’enforteix quan la participació és alta”, ha afegit.

El candidat de Ciutadans a la Presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la “votació massiva del constitucionalisme” per a les eleccions al Parlament d’aquest diumenge. “El constitucionalisme ha de mobilitzar-se si és que volem obrir una nova etapa de convivència i de canvi a Catalunya”, ha dit en declaracions després de votar en el seu col·legi electoral al carrer Balmes de Barcelona, acompanyat a la sortida de la líder del partit, Inés Arrimadas. 

El candidat de Vox a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha afirmat que la protesta de les cinc activistes de Femen quan ha anat a votar és “el clar exemple de la necessitat i de la importància d’anar a votar”. “És la primera vegada que un candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya és increpat per un grup que a sobre ens diu feixistes”, ha declarat després de votar a Barcelona aquest diumenge al migdia.

Diverses persones voten al Tarraco Arena de Tarragona aquest diumenge, durant les eleccions autonòmiques./ ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

Per la seva banda, la batlessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a la ciutadania anar a votar per “frenar l’extrema dreta”. “Necessitem un Govern fort, d’esquerres, que faci polítiques útils per a defensar els drets bàsics i frenar a l’extrema dreta”, ha reivindicat en un tuit, després de votar en el seu col·legi electoral a Barcelona. La batlessa ha alertat que a Catalunya és necessari “un canvi” en el Govern per sortir de la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus.

La batlessa de Barcelona, Ada Colau, votant en el seu col·legi electoral./ EUROPAPRESS

14/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris