X

Recuperant la memòria de les grans dones músiques de Mallorca

L'investigador Joan Círia presenta un cicle de xerrades en femení sobre la música a l'illa durant els segles XVIII, XIX i XX

01/03/2021

Recuperant la memòria de les grans dones músiques de Mallorca

La música a la Mallorca des del segle XVIII fins al segle XX també va tenir accent femení. L’investigador Joan Círia ha estat 5 anys recopilant informació sobre dones músiques. Ara, la presentarà en un cicle de conferències emmarcades en el mes de la dona, amb el títol: ‘Elles també es feren escoltar’. El 90% del material que Círia ha pogut recuperar, i que es mostrarà a les xerrades, és inèdit. “Pràcticament ningú mai no havia fet un estudi a fons sobre aquest tema”, comenta l’investigador i pianista.

Les primeres dones músiques de les quals es tenen registres a Mallorca són les monges de clausura. A partir d’aquí es desfà tot un reguitzell de dones músiques, “sobretot cantants, pianistes i també algunes que comencen a donar-se a conèixer com a compositores” explica Círia.

En total ha fet un recull de més d’una trentena de dones per a les seves conferències. Entre les quals, parla de Lola Gisbert (L’Havana 1883 – Palma 1972), de qui interpreta al piano un vals que ha recuperat: “La meva primera inspiració”.

També destaca el cas de Rosa Mestre (Palma, 1875-1972), “la primera i per ara encara l’única dona de Mallorca d’escriure una sarsuela”, puntualitza l’investigador. Ho va fer l’any 1893, quan només tenia 19 anys. És també una de les primeres dones a tot l’Estat espanyol a fer-ho.

També esmenta Antònia Llorens (Palma, 1838-1857), qui ja destacava amb 5 anys com a pianista. “Amb 17 anys ja era professora de piano, ni més ni manco que al Conservatori de París“, hi afegeix Círia.

És evident que, com a mínim des del segle XVIII, les dones han fet aportacions importants a la història de la música a Mallorca. Però els seus noms no hi han transcendit tant com els dels homes. “Jo pens que clarament l’activitat d’aquestes dones, no sé si intencionadament, va ser silenciada i això va afavorir que s’oblidàs el seu enginy i el seu record”, reflexiona Círia.

01/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris