X

El plantejament d’Educació per al curs que ve: presencialitat al 100%

Docents i famílies veuen inviable un altre curs amb semipresencialitat pels efectes negatius en els més joves

28/04/2021

El plantejament d’Educació per al curs que ve: presencialitat al 100%25

Imatge d'arxiu. /EFE

Educació i Salut ja fan feina per recuperar la presencialitat al cent per cent a les aules el pròxim curs escolar. Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, el curs començaria el 10 de setembre amb un escenari B de semipresencialitat, però amb mesures més relaxades que l’actual curs, i seria a partir del segon trimestre -si els indicadors epidemiològics ho permeten- quan es recuperaria la presencialitat al cent per cent, mantenint les mesures com ara la ventilació a les aules, l’ús de la mascareta i la distància de seguretat, tot i que es podria veure reduïda. Mesures que afectarien les quotes de professors i les ràtios d’alumnes.

La intenció de recuperar la presencialitat ha estat molt ben valorada es de la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Mallorca. La seva vicepresidenta, Cristina Conti, ha assegurat que “no veig viable un altre curs com l’actual, ja que la semiprensencialitat ha provocat desigualtat entre els alumnes i una davallada de la qualitat educativa. No ens podem permetre un altre curs com aquest”.  En la mateixa línia s’ha pronunciat el responsable de l’ensenyament públic al sindicat STEI, Lluís Segura, reclama que “el curs que ve no es perdi la qualitat educativa, com ha passat en el 2020-2021”.

Anàlisi del curs

La directora de l’institut de Porto Cristo, Xisca Bonet, ha explicat a IB3 Ràdio “la semipresencialitat ha tengut efectes negatius en l’educació dels alumnes, ja que l’aprenentatge necessita d’una interacció social”. Els efectes negatius de la pandèmia es noten en els resultats acadèmics, però també en la salut mental i anímica dels adolescents. La professora de psicologia de la Universitat de les Illes, Esther Ureña, afirma que “ja es noten alguns casos d’ansietat i estrès posttraumàtic entre els adolescents”.

Precisament aquesta és la setmana de l’Acció Mundial per l’Educació on es volen visibilitzar les seqüeles de la pandèmia en el dret a l’educació de mil milions de persones. Amb el lema “Mil milions de veus”, la campanya liderada per organitzacions com Ajuda en Acció pretén mostrar com la covid-19 ha agreujat l’actual crisi mundial de finançament educatiu i exigeix als polítics un increment dels fons destinats a l’educació perquè ningú quedi enrere. Abans de la pandèmia hi havia 258 milions de nins al món sense escolaritzar, unes xifres que s’han agreujat amb la crisi sanitària.

Un 50% menys de rendiment

Tot i que encara no es disposa d’evidència sobre l’efecte del tancament de col·legis i universitats durant el confinament a Espanya, als EUA s’ha registrat, segons recull un document del Banc d’Espanya, una caiguda del 50% del rendiment en matemàtiques en col·legis amb major quantitat d’estudiants amb renda baixa (programa Zearn). A Bèlgica, s’aprecia també una reducció significativa de resultats de matemàtiques i llengua en els exàmens de juny del 2020.

Dues dosis abans de setembre?

El Director general de Planificació, Ordenació i Centres de la Conselleria d’Educació, Antoni Morante, considera que el pròxim curs escolar “s’ha de recuperar la presencialitat completa des del primer moment” i que això és “un objectiu clau” de la Conselleria. Ho ha afirmat a una entrevista a l’informatiu Matí d’IB3 Ràdio, en què s’ha mostrat optimista, ja que pensa que “si els docents estan vacunats  i la majoria de població adulta està vacunada, el setembre la situació ha de ser bona”. Afirma que en les reunions amb la Conselleria de Salut han defensat que “dins el mes de maig sigui clar com serà el pròxim curs, de manera que el mes de juny es pugui planificar, que els centres de secundària puguin fer els horaris el juliol i que a l’agost tothom puguin descansar”. Morante recorda, però, que “tot això depèn també del Ministeri de Sanitat”, i assegura que la semipresencialitat és una mesura que voldrien no haver hagut d’aplicar mai.
A més, Antoni Morante considera “imprescindible que, abans de començar el curs el setembre tots els professors tinguin la pauta de la vacuna completa”. Respecte de les ràtios, diu que s’ha d’intentar “que continuïn baixes”, cosa que implica més recursos quant a professorat. “El curs que ve no serà completament normal, però tampoc serà com aquest”, diu Morante, ja que hi  podrà haver “més alumnes per aula, però s’haurà de garantir la seguretat, per la qual cosa les ràtios hauran de seguir més baixes que abans de la pandèmia”.
Morante també ha destacat la feina dels mestres, alumnes i famílies en la baixa incidència de la pandèmia en el sector educatiu.

28/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris