X

Recomanacions davant la gota freda per evitar mals majors

Hi ha una de molt important que sempre trasllada Emergències: molt de sentit comú

20/09/2021

Recomanacions davant la gota freda per evitar mals majors

Des d’aquest dilluns migdia, Emergències 112 ha activat en fase prealerta l’índex de gravetat 1 del METEOBAL per la previsió de pluges que en les pròximes hores cauran arreu de les Illes Balears. Es preveuen precipitacions intenses que poden superar els 70 l/m2 en només una hora i els 140 l/m2 en 12 hores.

Davant aquesta situació, aquestes són les recomanacions i consells per a evitar mals majors en situació de risc:

Davant pluges intenses

– Si va conduint, disminueixi la velocitat, extremi les precaucions i no es detingui en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua.
– Si ha de viatjar, procuri circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
– En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
– Si comença a ploure de manera torrencial, pensi que existeix risc d’inundació.
– No travessi amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi sota l’aigua i localitzi els punts més alts de la zona. No intenti salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
– Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.
– No obstant això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.
– Tancar finestres i portes de casa per evitar inundacions

 


LA PREVISIÓ DEL TEMPS IB3 | Arriba una important gota freda a les Illes: pluges i tempestes fortes

Davant el risc de tempestes

– El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.
– Si la tempesta el sorprèn en el camp, eviti córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. No es refugiï sota els arbres i allunyi’s de filats i objectes metàl·lics.

Davant vents costaners

– Si es troba en zones marítimes, procuri allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
– Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguin veure’s afectades per l’onatge.
– En aquestes situacions, la mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo si es troba en les proximitats de la mar.
– No posi en risc la seva vida davant les imatges espectaculars del fort onatge, és a dir, eviti fer fotos o vídeos vora la mar.
– Retirar de terrasses, balcons o jardins, cossiols o mobiliari susceptible de caure pel vent, com para-sols o cadires plegables, just en aquesta època que encara podria restar material d’estiu en aquests indrets de la casa.

D’entre totes aquestes recomanacions hi ha una de molt important que sempre trasllada Emergències: molt de sentit comú.

 

20/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris