X

El sistema sanitari de les Balears es prepara per a una forta incidència de la grip

El retorn a la normalitat pot fer, segons els experts, que repuntin aquest hivern els casos

04/10/2021

El sistema sanitari de les Balears es prepara per a una forta incidència de la grip

{RELA} Escolta la notícia sencera aquí 

La campanya de vacunació contra la grip començarà a finals d’octubre a les Balears. El sistema sanitari de les Illes es prepara per a una previsible forta incidència d’aquest virus en la població després d’un any amb molt pocs casos a causa de les mesures de protecció preses contra la Covid-19.

Així i tot, la campanya de vacunació de l’any passat va tenir un gran èxit. Es varen vacunar a les Balears 195.000 persones, un 13,5% més que el 2019. Enguany hi ha 305.000 dosis en procés de contractació. La coordinadora autonòmica de Vacunació de la Direcció General de Salut Pública i Participació, Antònia Galmés, ha assegurat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio que seria lògic que enguany hi hagués més casos de grip: “L’any passat estàvem tancats dins ca nostra quan hi va haver l’epidèmia de grip, per tant, és lògic que enguany n’hi hagi més casos”. A més, Galmés assegura que “tots els nins i joves que en un any normal haurien entrat en contacte amb la grip i haurien adquirit una certa immunitat, ara no la tenen. Això fa augmentar la població susceptible.”

Tot i aquesta possible major incidència, els grups de població als quals va dirigida la campanya no s’han ampliat i seran els mateixos que l’any passat: Majors de 65 anys, persones vulnerables amb patologies, treballadors sociosanitaris, treballadors de serveis essencials, i dones embarassades.

ELS INFANTS, DE MOMENT, DESCARTATS

Tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la vacunació, i ja hi ha diversos països que l’ofereixen per als més petits, a les Illes de moment no es farà. Antònia Galmés afirma que és molt difícil per qüestions logístiques: “Nosaltres no pensam que no s’hagin de vacunar els infants. El que passa és que vacunar tots els nins cada any és una logística molt important. Així i tot, no ho descartam en un futur, però tenim un problema, que és la disponibilitat de dosis.

Segons l‘OMS, són els menors de dos anys aquells als quals la infecció pot comportar greus complicacions, provocar pneumònia o causar la mort. Les taxes d’infecció i malaltia més altes, però, es donen en nins de 5 a 9 anys. I també, així ho confirma el pediatre i membre del Comitè Assessor de Vacunes, Edelmiro Vergés, des de la seva experiència: “La grip afecta també els nins petits, i ho fa de manera indiscriminada. Hi ha nins ingressats greus a Pediatria sense tenir patologies prèvies”.

Països com Finlàndia, els Estats Units i el Regne Unit ja vacunen anualment els infants amb resultats molt positius. És per això que Edelmiro Vergés s’hi mostra optimista. Creu que en els pròxims 2 o 3 anys es podrà començar a implementar aquí. A més, considera que la millor opció seria la vacuna per via intranasal: “Crec que és una cosa que s’arribarà a posar en marxa i no és gens enfora. Molts països ens han donat una experiència positiva. Jo hi estic totalment a favor”.

L’objectiu de Sanitat és que a partir de la segona quinzena d’octubre s’inoculi la vacuna contra la grip als segments de població tradicionals. Per vacunar-se, s’ha de demanar cita al centre de salut o telefonar a Cita Prèvia del Servei de Salut.

04/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris