X

Neixen noves cooperatives per millorar els drets laborals dels artistes musicals

Creix el nombre de cooperatives, empreses de direcció, que cerquen dotar de drets els artistes que treballen, sobretot posant música a hotels i a les revetles.

11/10/2021

Neixen noves cooperatives per millorar els drets laborals dels artistes musicals

Gràcies a les  cooperatives, empreses de direcció que cerquen dotar de drets els artistes que treballen, sobretot posant música a hotels i a les revetlles, per primera vegada en la història podran jubilar-se i cobrar prestacions com la resta de treballadors.

La idea romàntica d’aquells músics d’hotel que feien feina quan podien i no sempre cobraven ha passat a la història. I això és gràcies a les empreses de direcció. Empreses que creixen a les Illes i que no només nodreixen els locals de músics amb garanties de qualitat, sinó que també garanteixen, i això és el més important, els drets dels artistes.

A l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, Víctor Capblanquet, de Sa Minut Band, i Pep Vicenç, de Xarxa Musical, asseguren que des de sempre els músics han estat maltractats històricament. Cobrant o no, i quan es podia, fent feina a l’estiu i malvivint a l’hivern, i cercant-se la vida com podien. De fet, afirmen que en l’actualitat continua sent així. Diu, Víctor Capblanquet: “Alguns músics encara cobren una part en A, l’altra en B, que no es cotitza tot. I a l’hora d’anar a cercar l’atur o l’ajuda, es troben amb la situació que no tenen drets”.

Però ara la cosa ha canviat, en els darrers anys, empreses com Xarxa MusicalSa Minut Band i Noel Music Management, han aconseguit regularitzar un sector que es trobava en el caos més absolut. Noel Vilaso, de Talla Espectáculos assegura que “amb aquesta regulació podem donar sortida i seguretat a l’artista”. També són empreses que, d’una banda, ofereixen la tranquil·litat a l’hotel, revetla o local que hagi contractat el servei que la qualitat està garantida. I per altra, garanteix que el músic per primera vegada en la història pugui pensar a jubilar-se a l’edat que toca, o a cobrar prestacions com els altres treballadors. I, per descomptat, també, entrar en ERTO, durant la pandèmia.


Escolta aquí el reportatge d’IB3 Ràdio

11/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris