X

‘Pedra Pàtria’, triomfadora al MajorDocs i al festival de Cadis: parla sobre les ferides que patim quan marxam de les Illes

La cinta documental, del realitzador menorquí Macià Florit, es projectarà al Teatre del Born a Ciutadella el pròxim 30 d'octubre

11/10/2021

‘Pedra Pàtria’, triomfadora al MajorDocs i al festival de Cadis: parla sobre les ferides que patim quan marxam de les Illes

Amb l’emoció encara sense pair, després d’haver triomfat amb “Pedra Pàtria“, en el festival MajorDocs a Mallorca, el cineasta ciutadellenc, Macià Florit, ha parlat avui amb Ib3 Ràdio sobre els nous projectes amb els que està treballant a Barcelona. L’any que ve, la Televisió Pública de les Illes estrenarà un nou documental sobre les pedreres de marès a Menorca.

A l’espera d’aquesta nova estrena, La cinta documental del realitzador menorquí Pedra Pàtria -que es projectarà al Teatre del Born a Ciutadella el 30 d’aquest mes- ha estat guardonada a la secció oficial internacional amb el Premi del Públic, en el certamen de cinema documental balear.

El primer llargmetratge de Florit -un assaig farcit d’estrats- ens parla de com curar les ferides que patim quan abandonam l’illa on hem nascut. Pedra Pàtria – que dialoga entre l’assaig, el poema visual i la carta oberta- reflexiona sobre “les nafres que s’obren dins nosaltres, quan partim de les Balears, el territori limitat que ens ha vist néixer i créixer”, explica Florit.

Aleshores, des de la llunyania cal trobar la manera de curar les ferides, com reconciliar-nos amb la nostra terra. Així, la cinta -que s’estrenarà per la Televisió Pública, IB3 l’any que ve- parla d’aquest procés. Un procés que ha vivenciat el mateix Macià Florit, qui ha trobat en la creació, un remei per guarir-se. El cineasta assegura que el “procés creatiu del cinema, com el de la música o la pintura ens ajuda a sanar les ferides que s’obren quan abandonam la nostra terra, la cultura i l’art són curatius perquè ens reconcilien amb nosaltres mateixos. Jo mateix vaig sentir que havia traït Menorca quan vaig partir a Barcelona”.

Tot va començar quan Florit va enregistrar el seu germà pagès durant les festes de Sant Joan a Ciutadella. El director de cine es va adonar que la cinta parlava d’ell mateix i no del seu germà. Li feu reflexionar sobre què implica abandonar la terra propia o quedar-hi, com va fer el seu germà, seguint la tradició familiar.

Reflexions sobre els orígens de la seva illa rocosa natal, les arrels del temps, les capes familiars. Un diari que s’endinsa en emocions, aixecat a partir d’un text poètic que ha admirat la crítica i el públic d’un dels festivals mes prestigiosos de cine documental: el de Cadis, on fa una setmana, Pedra Pàtria ha rebut el premi a millor llargmetratge.

Amb aquests reconeixements al Majordocs de Mallorca -on ha competit amb 8 cintes internacionals- i al festival de Cadis, Florit marca un punt d’inflexió a la seva carrera.

Sí, de fet, ens ha avançat que acaben de rodar un nou documental sobre les pedreres de marès a Menorca i s’estrenarà l’any que ve, també amb la participació de la Televisió Publica, Ib3. Pedra Patria continuarà rodant per festivals com el de Bons Aires i Reus.

11/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris