X

De 6 ºC a 27 ºC en un mateix dia

Aquest festiu hem arribat a assolir diferències de fins a 18 ºC entre la nit i el dia cap a l'interior de Mallorca

12/10/2021

De 6 ºC a 27 ºC en un mateix dia

Turistes a la platja de Punta Prima aquest cap de setmana a Menorca. | EFE/David Arquimbau

Tardor i anticicló: el dia i la nit són dos mons. Enguany, setembre va ser un mes de rècord pel que fa a les temperatures, no fa falta recordar aquells dies amb màximes per damunt dels 35 ºC, ja que no en foren ni dos ni tres. En canvi, octubre du un camí ben diferent, de moment. Aquestes dues primeres setmanes senceres ens mantenim molt entorn de la mitjana, en gran part gràcies a aquest lleuger flux de vent del nord-est ocasionat, repetidament, per l’anticicló present a l’oest d’Europa que ens bombeja.

Tot això també facilita que, en dies on el vent queda més en calma, tenguem nits fredes. De fet, aquesta passada matinada del dia 12 hem arribat a baixar fins als 6 ºC de mínima a Campos o Binissalem, 7 ºC al Pil·larí, 9 a Cala Galdana o 10 a Sant Joan de Labritja. En canvi, el sol encara empeny, i aquesta mateixa calma permet que, durant el dia, els valors s’enfilin. Tenim, per tant, dies amb una important amplitud tèrmica, fet més fàcil d’observar precisament durant la tardor i també la primavera.

En el cas d’avui, hem arribat a assolir diferències de fins a 18 ºC entre la nit i el dia cap a l’interior de Mallorca, la qual cosa segurament ha fet, a més d’un, vestir per capes. A Porreres s’han registrat 27 ºC de màxima.

En canvi, Menorca i les Pitiüses (amb l’excepció de les valls de l’interior d’Eivissa) queden més exposades en aquesta mica de vent de tramuntana i també a la mar, encara relativament calenta, i les amplituds han estat més contingudes (8 ºC – 12 ºC).

A partir d’aquest dimecres, més enllà de la baixada de les màximes, també esperam un increment notable de la tramuntana al nord, i això causarà una alteració marítima destacable. Al sud, situació molt més tranquil·la.

12/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris