X

El Congrés Nacional d’Ecoturisme s’inaugura a Menorca amb el repte d’impulsar un segment turístic que Balears lidera

Representants de l'associació que els agrupa i de les administracions en destaquen el valor afegit i capacitat de desestacionalització

19/10/2021

El Congrés Nacional d’Ecoturisme s’inaugura a Menorca amb el repte d’impulsar un segment turístic que Balears lidera

El futur del turisme demana impulsar l’ecoturisme. És l’aposta dels governs de l’Estat i de Balears, en una comunitat que concentra més de la meitat de la despesa que generen aquests turistes a tota Espanya. Així s’ha evidenciat durant la inauguració del cinquè Congrés Nacional d’Ecoturisme que se celebra a l’illot del Llatzeret (al port de Maó) fins dijous 21 d’octubre. Hi participen gairebé 200 persones, més del 80 per cent de fora de Balears.

Durant la inauguració s’ha evidenciat que es tracta d’un segment que va a l’alça: Entre el 2016 i el 2019 la despesa d’aquests turistes va créixer, a tot l’Estat, un 81 per cent. Ara, quan es van deixant enrere els efectes de la pandèmia, es recupera la tendència. “Hi ha molt camí per recórrer, han estat moltes les pèrdues durant aquests llargs quinze mesos de quasi aturada total del sector, però ja som a la senda de recuperació d’aquest turisme internacional. Celebrem aquesta notícia en un context com aquest congrés on els agents del turisme tornen a parlar del futur” ha detallat el secretari d’Estat de turisme, Fernando Valdés.

Valdés també ha explicat que Balears és líder en ecoturisme, ja que concentra més el 52 per cent de la despesa que generen aquests visitants a tot Espanya (molt per davant de la següent Comunitat, Catalunya amb un 11 per cent) I tot i que encara queda molta feina per fer, els fons europeus per a la recuperació han de suposar un important impuls per a millorar I transformar el model turístic de les illes, segons ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. “Gràcies als fons Next Generation de la Unió Europea, treballant l’estratègia amb el Govern d’Espanya, s’han d’introduir les palanques necessàries per a la transformació. Una transformació sobre la qual teníem el full de ruta 2030, però hi haurà elements que, gràcies a aquests fons, s’acceleraran. S’accelerarà el debat sobre la sostenibilitat que també hem d’incorporar al conjunt del nostre sistema productiu”.

Els reptes per a consolidar aquest segment turístic com a motor també desestacionalitzador tenen un denominador comú, segons el president de l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya, Jesús Pozuelo. “Cal que, tant les administracions autonòmiques com la turística I l’ambiental, es coordinin pel que fa a la feina dins l’espai natural i per la promoció del turisme en aquests espais. I m’alegra poder dir que el secretari d’Estat ha recollit aquest guant”.

Tot un seguit de reptes, que en aspectes més concrets, de vegades suposen abordar debats incòmodes com el de les restriccions. “En els espais naturals, els melons més grans que s’obren són els que limiten espais i accessos. Al principi acostumen a ser mesures molt contestades, molt polèmiques; però a la llarga es veu que és el que la manera de garantir a qualitat de la visita i que es pugui conservar. És curiós, però les zones que estan més restringides són les que tothom vol visitar”, ha exposat la gerent de l’Associació, Amanda Guzmán.

En aquesta mateixa línia d’impulsar aquest segment turístic, durant la inauguració del cinquè Congrés Nacional d’Ecoturisme també s’ha anunciat que el Govern central invertirà 100 milions d’euros en l’Estratègia d’Experiències Turístiques Nacional. Menorca ja participa en el programa amb un projecte dotat amb 14 milions d’euros.

19/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris