X

Els ajuntaments de Menorca esquiven la pujada de la llum

Han aconseguit congelar i fins i tot rebaixar la factura elèctrica gràcies a les bombetes led, les plaques solars d'autoconsum i la compra col·lectiva d'energia

27/10/2021

Els ajuntaments de Menorca esquiven la pujada de la llum

Tot i el constant increment del preu de la llum, els ajuntaments de Menorca calculen que l’any que vé pagaran igual o menys que enguany pel seu consum elèctric. Les mesures d’eficiència energètica i la posada en marxa d’instal·lacions d’autoconsum els han permès abaratir el cost.

Els pressupostos municipals dels ajuntaments de Menorca per a l’any que ve, recullen una situació, si més no, un punt paradoxal. Mentre el preu de la llum s’encareix des de fa mesos per a les llars fins a xifres rècord, cinc consistoris preveuen matenir la partida per a la despesa energètica i tres, fins i tot, davallar-la. És el cas de Ciutadella. Dels 1.047.000 euros pressupostats per enguany, fins al setembre se n’han gastat sols poc més del 60 per cent gràcies a la substitució de l’enllumenat públic per leds i l’alimentació d’edificis públics amb plaques solars.

A l’Ajuntament de Maó ja fa tres anys que es davalla aquesta despesa a l’entorn d’un 4 per cent (el que equival a un estalvi de 40.000 euros anuals). De cara a l’any que ve es preveu mantenir el descens gràcies als 160 kilowats de plaques solars que hi ha posades en edificis públics i als 400 que s’instal·len actualment. A més, és un dels tres municipis menorquins que forma part de la central de compres d’energia renovable que la Federació d’Ajuntaments va posar en marxa fa poc més de dos anys.

Responsables de la FELIB informen que el Ajuntaments adherits a la central de compres s’estaiviaran un 80% de la factura elèctrica, prenent com a referència el consum de les entitats locals dels últims sis mesos. Recordar finalment que la llei de Canvi Climàtic i fixa que el 2025 tot l’enllumenat públic haurà de ser de baix consum.

27/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris