X

El Tribunal Constitucional declara inconstitucional el segon estat d’alarma

El tribunal de garanties considera que la pròrroga aprovada el 2020 va fer perdre al Congrés el control sobre l'Executiu

27/10/2021

El Tribunal Constitucional declara inconstitucional el segon estat d’alarma

El Tribunal Constitucional (TC) diu que la pròrroga de sis mesos de l’estat d’Alarma de 2020 va tenir un caràcter infundat i no raonable. La declara, per tant, inconstitucional i referma així el recurs que impulsà el partit polític Vox contra el decret de l’Executiu de Pedro Sánchez. El tribunal de garanties del TC considera que la pròrroga va obligar al Congrés dels diputats a renunciar a la seva funció de control del poder Executiu. Així mateix, considera que va ser també inconstitucional la delegació de poder en favor de les comunitats autònomes a l’hora de regular les seves pròpies restriccions.

El ple, molt dividit en aquesta ocasió, s’ha decantat per declarar la seva inconstitucionalitat amb sis vots favorables, mentre que n’ha registrat quatre en contra per part del president Juan José González Rivas, i dels magistrats Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

La resolució suposa un nou revés per al govern de Sánchez, que ja va veure com el mes de juliol el tribunal de garanties declarava la inconstitucionalitat d’alguns aspectes de l’estat d’alarma original.

27/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris