X

Només un 13% dels joves del món que trien carreres científiques són dones

Les Jornades de Ciència i Tecnologia en femení cerquen trencar estereotips en les joves

02/11/2021

Només un 13%25 dels joves del món que trien carreres científiques són dones


Escolta la notícia aquí

Promoure els estudis científics, especialment entre les al·lotes, és el principal objectiu de les Jornades de Ciència i Tecnologia en femení, en les quals participen més de 300 alumnes de 3r d’ESO i que es fan simultàniament al Parc Bit de Mallorca i al Centre Bit de Menorca. La primera edició va ser dimarts dia 26, i la pròxima és dijous d’aquesta setmana.

LES DONES I LA CIÈNCIA

Entre els qui trien fer estudis de l’àmbit STEM, que són les sigles en anglès per ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, només un 13% són dones. Això es redueix a un 8% específicament en carreres d’enginyeria i a un ínfim 3% en tecnologies de la informació. Quant als investigadors a escala mundial, les dones no arriben al 30%. Són dades de la UNESCO presentades als alumnes de 3r D’ESO de l’IES Ses Estacions de Palma per la doctora en Física, Alícia Sintes, menorquina experta en ones gravitacionals. Sintes ha identificat el que creu que són les principals causes de la desigualtat, començant pels estereotips de gènere, i afirma: “És lamentable que encara avui dia, pares i fins i tot professors, posen en dubte la capacitat de les nines per a les matemàtiques. També hi ha entorns professionals eminentment masculins que no són gaire inclusius. A més, falten models femenins”.

En la seva ponència davant els joves estudiants, Alícia Sintes també ha enumerat dones amb llocs directius d’institucions científiques, com per exemple, Núria Rius, catedràtica de Física Teòrica que dirigeix l’institut IFIC de València o la Física Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès. Són referents necessaris, diu, ja que moltes dones han estat esborrades de la història. Sobretot en el camp tecnològic, s’ha eliminat el paper de la dona “en la cultura popular, museus, llibres de text o fins i tot pel·lícules”.

Helena Costa, formenterenca investigadora de teràpia gènica a Milà, ha parlat als alumnes del camp de les biociències que, assegura, és en el que hi ha més igualtat en la proporció d’homes i dones. Costa assegura: “Avui dia encara des de petites no ens fomenten aquesta classe de professions, no se’ns diu que de grans podrem ser enginyeres o científiques. Així i tot, la situació ha millorat moltíssim, cosa que es nota més en les Biociències, on percentatge d’homes i dones està més igualat que el d’altres carreres, com ara la Física. Encara que això és en càrrecs més baixos. A mesura que pujam en la jerarquia, el percentatge de dones va disminuint.

LES ACTIVITATS

Després de les conferències, els joves han participat en diverses activitats, com ara un concurs de vídeos o l’exposició ‘Dones que varen canviar el món’, sobre grans figures femenines de la ciència. Alguns joves han assegurat que han trobat l’exposició “Molt interessant” i que els agradaria “que seguissin aquests canvis a millor perquè tots tenguem els mateixos drets”. D’altres han assegurat que no sabien “que tantes dones haguessin fet tantes coses”. A més, els joves han pogut construir un petit molí elèctric a un taller de robòtica.

EL FUTUR PROFESSIONAL

Els experts asseguren que l’edat dels participants, entorn dels 15 anys, és clau per fer aquesta casta de propostes, ja que els alumnes ja s’estan plantejant cap on orientar el seu futur acadèmic i professional després de l’ESO. Ara aquests joves tendran una imatge molt més clara de què consisteixen les diverses professions científiques, cosa que els pot animar a dedicar-s’hi. De fet, ja n’hi ha que s’ho pensen: “M’ha fet reflexionar i donar-li més valor. No havia caigut mai en estudiar Física, però ara m’està agradant”.

És el primer pic que el ParcBit participa en la iniciativa Ciència i Tecnologia en femení, que va per la seva 4a edició en l’àmbit estatal.

 

02/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris