X

L’erudit Massot i Muntaner, a través dels ulls de l’historiador David Ginard

El professor de la Universitat de les Illes presenta "Josep Massot i Muntaner. El combat per la història", publicat per Lleonard Muntaner Editor

08/11/2021

L’erudit Massot i Muntaner, a través dels ulls de l’historiador David Ginard

Figura clau per entendre la nostra història, la llengua i cultura pròpies. Parlam de L’erudit polifacètic, Josep Massot i Muntaner, a través dels ulls de l’historiador David Ginard.

Compromès en la defensa de la llengua i la cultura catalana, treballador incansable, Massot i Muntaner – monjo mallorquí que va entrar al Monestir de Montserrat el 1963- acaba de complir els vuitanta anys. A Ib3 Ràdio, hem repassat les seves contribucions amb el professor de la Universitat de les Illes Balears, el doctor David Ginard que aquesta setmana presenta el seu llibre “Josep Massot i Muntaner, el combat per la història”.

Aquest monjo filòleg, historiador i investigador ha publicat desenes de llibres – més d’una trentena centrats en la Guerra Civil a Mallorca- i centenars d’articles sobre la llengua, l’Esglesia catalana o el Cançoner. Segons David Ginard, Massot i Muntaner ha destacat sobretot per la seva contribució al coneixement guerracivilista. L’any 1976 escrivia el seu primer llibre sobre el conflicte espanyol, tot creant escola per la nova historiagrafia de l’època contemporània a Mallorca. Ginard assegura que ” ha estat el fundador de la historiagrafia sobre la Guerra Civil a Mallorca”

A principis dels anys  seixanta, l’Abadia de Montserrat era un símbol de catalanitat i un dels pocs reductes de religiositat no infectada del nacionalcatolicisme que hi havia a l’Estat espanyol. En aquest context, Massot I Muntaner, se significa per simpatitzar amb l’antifranquisme. “Un jove universitari  Josep Massot que entra en contacte amb el moviment antifranquista de Barcelona, va córrer davant els grisos i va colaborar amb doblers amb el partit Socialista Unificat de Catalunya, fent aportacions pels presos polítics”

La família Massot va jugar un paper clau en la revitalització de la cultura a la Mallorca de postguerra. A casa dels seus oncles, s’hi celebraven unes vetllades literàries, freqüentades per veterans de l’Escola Mallorquina com Maria Antònia Salvà, Miquel Ferrà i Guillem Colom i per promeses incipients com Miquel Gayà, Llorenç Moyà i el díscol Jaume Vidal Alcover.

Director (des del 1971, fa cinquanta anys) de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’historiador i assagista, ha estat reconegut amb guardons com el Francesc de Borja Moll, el premi Crítica Serra d’Or 1993, el Sanchis Guarner 1994 pel llibre Llengua, literatura i societat a la Mallorca contemporània i el Premi Nacional de cultura popular 1997 de la Generalitat de Catalunya. El 1998 fou investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. Ara, la nova publicació sobre la biografia de Massot, estableix un diàleg entre el monjo i l’autor del llibre. Ginard assegura que som davant un exemple paradigmàtic d’incestigador. L’autor “és molt generós, comparteix documents de recerca i assessora els investigadors perquè Massot i Muntaner vol que la ciència avanci”, emfatitza el doctor en Història.

El doctor en història contemporània David Ginard presentarà “Josep Massot i Muntaner. el combat per la història”, publicat per Lleonard Muntaner Editor, aquest dimecres a les set de l’horabaixa a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

08/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris