X

Fugida a l’aeroport de Palma: Dos dels migrants van ser retornats ‘en calent’ en el mateix avió del qual havien fugit

Un informe de la companyia aèria "Air Arabia", al qual ha tingut accés IB3Notícies, relata que "la policia va arribar tard i amb només dos agents"

11/11/2021

Fugida a l’aeroport de Palma: Dos dels migrants van ser retornats ‘en calent’ en el mateix avió del qual havien fugit

Un informe de la companyia aèria ‘Air Arabia‘, al qual ha tengut accés IB3Notícies, revela que dos dels migrants fugits de l’avió de Casablanca varen ser localitzats dins les instal·lacions aeroportuàries i la Guàrdia Civil els va fer pujar de nou a l’avió per tornar al seu país. En arribar, varen ser detenguts per agents de la Gendarmeria del Marroc. També informa que dos metges que viatjaven a l’aeronau varen certificar que la situació del passatger diabètic que, després va ser traslladat a Son Llàtzer, era crítica. A més, relata que quan el comandant va demanar ajut a la torre de control perquè alguns passatgers empenyien la tripulació i altres fugien només va acudir “un vehicle de seguretat”. Pel que fa a la presència policial, el comandant diu que “la policia va arribar tard, amb només dos agents” i que “no s’acostaren a l’avió”.

Els advocats recorreran la interlocutòria que envia a presó els migrants

Els advocats dels 12 migrats detenguts, que varen passar a disposició judicial dilluns, recorreran la interlocutòria de la jutgessa que els ha enviat a presó. El document recull que els investiguen pel delicte de sedició que contempla el codi penal i pel que inclou la llei de Navegació aèria, per presumptes coaccions i per infracció de la Llei d’Estrangeria. A més, a dos d’ells, els que varen acudir a l’hospital, també els investiguen per afavorir la immigració irregular. Les seves defenses diuen que tots aquests delictes, sobretot el de sedició, no han quedat prou justificats. Un dels lletrats, Jesús Baena, diu que la tesi de fugida organitzada perd força tenint en compte que els metges certificaren que el passatger diabètic patia una crisi i que “si hi havia delicte també haurien d’haver detingut els dos migrants que varen ser retornats en calent al Marroc”. Manté que la presó no està prou justificada i que es podria haver optat “per una deportació o per l’ingrés dels migrants en un centre d’internament”.

Crònica dels fets

La interlocutòria de la jutgessa que va decretar l’ingrés a presó dels 12 migrants detinguts, a la qual ha tingut accés Ib3Notícies diu que, divendres, a l’interior de l’avió que es va veure obligat a aterrar de manera forçosa a Son Sant Joan es varen viure moments de ”caos i tensió”. El document  recull que, a les 5 i mitja de l’horabaixa, la torre de control de l’aeroport va rebre petició d’aterratge per part d’un avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul i que duia a bord un passatger amb possible coma diabètic. Segons la interlocutòria, ho ratifica un metge que viatja dins l’aeronau. A les 6 i mitja el presumpte malalt, acompanyat d’altre viatger, marxa en una ambulància cap a Son Llàtzer, custodiat per la Guàrdia Civil. Aprofitant que l’avió queda sense vigilància, diversos passatgers increpen i intimiden la tripulació. Volen sortir a les pistes, alguns per fumar, però el comandant no ho autoritza. Durant aquest temps, un passatger força la porta d’emergència. No aconsegueix obrir-la però queda inutilitzada.

Paral·lament, les dues persones que coordinaven el vol de l’aeroport de Palma recomanen que es tanqui la porta de l’aeronau. La tripulació no ho fa perquè li preocupa la seva integritat física, ja que hi ha viatgers molt nerviosos. A pesar que un empleat de l’aeroport se situa davant de la porta per evitar que els viatgers surtin, 25 passatgers escapen de l’avió. Empenyen els membres de la tripulació en la seva fugida i causen danys a un dels tripulants. Finalment, aconsegueixen sortir de Son Sant Joan travessant les pistes d’aterratge.

Mentrestant, a Son Llàtzer, el metge que atén el viatger diabètic diagnostica que no presenta cap patologia urgent i queda detingut. També detenen l’acompanyant que havia escapat de l’hospital una estona abans.

El grup ‘Brooklyn’

A les hores posteriors a l’incident, la policia descobreix que existeix un grup en xarxes anomenat ‘Brooklyn’ que al juliol cercava voluntaris per entrar il·legalment a Europa amb el mateix pla que s’ha duit a terme a Son Sant Joan. A més, un dels fugits explica a facebook, un dia després dels fets, que està fugint de la policia després d’abandonar l’aeroport. La interlocutòria també fa referència a un detall que la magistrada considera important: només un dels passatgers que abandonen l’avió havia facturat una maleta. En analitzar els fets, Aena defineix la situació provocada de “caos aeri” i informa que ha obligat a la paralització de l’activitat durant 3 hores.

Tretze migrants sense localitzar

Mentrestant, continua sense haver-hi novetats sobre els 13 migrants que varen fugir i que encara no han estat localitzats. La Policia Nacional té constància que, almanco 2 d’ells, aconseguiren arribar a la península a bord d’un vaixell, aprofitant el desconcert de les hores posteriors a la fugida.

11/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris