X

L’IPC augmenta un 5,6 per cent a Balears respecte a fa un any, amb l’habitatge i els transports al capdavant

A Menorca iniciatives com Cadena de Favores aplega més de 9.000 persones per intentar pal·liar els seus efectes

12/11/2021

L’IPC augmenta un 5,6 per cent a Balears respecte a fa un any, amb l’habitatge i els transports al capdavant

L’Índex de Preus al Consum (IPC) de l’octubre ha crescut en tots els grups respecte a fa un any a les Illes Balears, excepte el de les comunicacions (que ha davallat un 0,4 per cent). L’encariment de la vida, a més, afecta especialment àmbits quotidians. De menys a més, el vestit i el calçat han augmentat un 0,9 per cent; els aliments un 1,9, restaurants i hotels un 2,5, mentre que a la part alta hi ha el transport amb un 11,1 per cent, i l’habitatge i els seus subministraments, que ha crescut un 19,4, comparat amb l’octubre de l’any passat.

L’energia és l’epicentre d’aquest increment. Amb dades estatals els combustibles líquids han augmentat el preu un 57% respecte a fa un any i la benzina a les Balears ja es troba a nivells de 2012, quan es van marcar xifres rècord, situant-se entorn de l’euro i mig el litre.

Davant d’aquesta situació han sorgit iniciatives solidàries que miren de donar resposta a aquest augment de preus que s’ha afegit a les dificultats que ha provocat la pandèmia. Per exemple a finals de març de 2020 es va crear Cadena de Favores Menorca, on, a través de Facebook hi participen gairebé 9.500 persones. “Per exemple, si se’t romp la rentadora, potser no te’n pots comprar una altra de nova. Si hi ha algú altre que en té una i no l’empra o té la pot donar o vendre a un preu econòmic, doncs millor… La veritat és que el que més hem notat és un canvi de consciència social”.

Cadena de Favores ha organitzat per demà dissabte, amb el Mercat del Claustre de Maó, un espectacle solidari per recaptar fons que es destinaran a targetes de compra d’aliments frescos. Serà a les 19.00 hores a l’Orfeó Maonès on actuarà ‘Siempre Salón’.

12/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris