X

Es jubila el cap d’Emergències de Menorca quan és a punt d’aconseguir quatre bombers per torn

Per edat, Joan Gorrías, es podria haver jubilat abans de la pandèmia però va voler continuar

18/11/2021

Es jubila el cap d’Emergències de Menorca quan és a punt d’aconseguir quatre bombers per torn

El cap d’Emergències de Menorca, Joan Gorrías, es jubilarà a finals de mes. Quan va entrar als Bombers el 1990 -abans era policia local-, la situació del cos era molt diferent. Per exemple, “només hi havia un bomber per torn i fèiem una seixantena d’actuacions l’any”; xifra que contrasta amb el fet que enguany “només els bombers de Ciutadella ja n’hem fet més 300”, recorda Gorrías.

Des dels seus inicis han estat milers els serveis que ha hagut d’atendre Gorrías, alguns de ben complicats a causa de temporals. “Excepte el cap de fibló de finals de 2018, els principals me’ls vaig trobar a l’inici. L’any 92, quan acaba de ser nomenat cap del parc de Ciutadella, ja hi va haver un cap de fibló amb una persona morta a Cala en Bosch. Però sobretot recordo que el 10 o 11 de novembre de 2001 hi va haver una ciclogènesi explosiva que va afectar tot Balears”. Pel que fa als incendis urbans, el cap d’Emergències cita com el més perillós el que es va produir el 2005 a una fàbrica de bijuteria de Ciutadella, “on va ser bàsic evitar que el foc arribés als productes químics com el cianur, ja que es podia formar un núvol tòxic”.

Avui dia, el cos de Bombers de Menorca està format per 34 semiprofessionals i 42 professionals i, abans de finals d’any, se n’haurien incorporaran cinc més, atès el que diu el nou Pla estratègic que el Consell està a punt d’enllestir. Un pla que dona resposta a la demanda que hi hagi com a mínim quatre bombers per torn, després que aquest any Menorca acollís, per primer cop, el Curs Bàsic de formació per a nous Bombers, “un dels millors que s’ha fet mai”. Gorrías afegeix que hauria volgut que en fossin cinc els bombers per torn, però després de més de deu anys sense convocatòries, “el mes d’agost van entrar cinc nous bombers i ara s’han hagut de fer informes i informes que justifiquin incorporar els altres cinc (que ja estaven previstos als pressupostos de 2020).”

Amb la feina feta, Gorrías es jubilarà el trenta de novembre sense cap pla de futur concret, però amb la voluntat de continuar en forma tant físicament com mentalment.

18/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris