X

Mercedes Echegaray, portaveu dels repartidors: “La llei Rider té més perjudicis que beneficis”

Deliveroo, una de les tres empreses de repartiment a domicili a les Balears, ja no opera des d'aquest dilluns

29/11/2021

Mercedes Echegaray, portaveu dels repartidors: “La llei Rider té més perjudicis que beneficis”

La portaveu de Repartidosunidos.org a Mallorca, Mercedes Echegaray, assegura que “la llei Rider té més perjudicis que beneficis”. Diu Echegaray que, d’ençà que va entrar en vigor la regulació que obliga que els treballadors siguin assalariats i no falsos autònoms, el maig d’enguany, les condicions han empitjorat. “Nosaltres preferim ser autònoms, qui vulgui ser assalariats ho podria ser el cap de setmana, però entre setmana la demanda és tan irregular que mos manca flexibilitat. És més, ens agradaria que els treballadors estassin adaptats a una llei d’autònoms o exisitís la figura d’autònom digital, com passa a d’altres països”. Els repartidors a domicili de Balears diuen que la solució passaria per un terme mig, ja que és inviable, asseguren, que el sector compti amb assalariats.

El misser laboralista i graduat social, José Manuel Raya, matisa que “aquest model, en què hi ha ambigüitats, és molt perillós. Jo entenc que ells vulguin ser autònoms, però no poden tenir una regulació pròpia perquè cada sector, metges, odontòlegs, per exemple, voldrien també una regulació pròpia”.”Allò que se’ls aplica als riders són dos estatuts dels treballadors, que se’ls aplica a tothom. No és una llei, com a tal”, afegeix Raya.

A les Balears, fins aquest diumenge operaven les tres empreses Uber Eats, Deliveroo i Glovo a zones com Palma, Manacor, Inca i Eivissa. Concretament, prop de 300 persones treballen com a repartidors a domicili per aquestes plataformes a Palma, 40 dels quals per Deliveroo.  D’ençà de la Llei Rider, Uber Eats ha subcontractat els treballadors i Deliveroo ha deixat d’operar a Espanya des d’aquest dilluns. Segons al·lega la companyia Deliveroo, ha deixat el mercat per falta de competitivitat.

Per deixar de dependre de les plataformes, els repartidors a domicili estan preparant una aplicació pròpia, que esperen tenir llesta a principi de l’any que ve.

29/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris