X

Les Illes necessiten incorporar un miler d’instal·ladors i agents energètics a mitjà termini, segons Asinem

Es tracta d'una professió "estable i de futur", atesa l'alta demanda de professionals qualificats per part de les empreses del sector

28/03/2022

Les Illes necessiten incorporar un miler d’instal·ladors i agents energètics a mitjà termini, segons Asinem

De cada vegada són més els que opten per instal·lacions d’energia renovable per abaratir el cost de la factura de la llum i adaptar-se, també, al canvi climàtic. Això ha provocat una alta demanda de personal qualificat. Però tot i ser una professió estable i amb futur, les empreses del sector ho tenen complicat per trobar-ne. Falten instal·ladors i agents energètics. A mitjà termini, se n’haurien d’incorporar un milenar només aquí a les Illes, segons l’Associació d’Instal·ladors Empresaris de Balears (Asinem).

De fet, a la seva darrera enquesta de qualitat, el 56% de les 490 empreses associades varen declarar que necessitaven personal qualificat, segons ha assegurat la gerent d’Asinem, Mayra Argüelles. Però no n’hi ha a bastament per al volum de feina que té el sector. A més, l’oferta formativa és escassa. Per això, la mateixa associació d’instal·ladors, juntament amb el SOIB, imparteix cursos. De fer-ne un o dos a l’any, enguany han passat a sis. Cursos de muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió, de muntatge d’instal·lacions electrotècniques i telecomunicacions en edificis o de domòtica. Precisament, el pròxim 19 d’abril en comença un de domòtica.

Amb tot, es tracta d’una formació que garanteix, en la majoria dels casos, accés a un lloc de feina estable. Una sortida que va atreure en Gaspar. Graduat en Administració i Direcció d’Empreses en plena pandèmia i amb poques possibilitats de trobar feina per mor de la conjuntura post-Covid, va optar per fer un d’aquests cursos. “Ja que tenc els coneixements per muntar una empresa, així tancam el cercle”, assegura. Un altre dels alumnes del curs de muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió és Jose. Ell va deixar d’estudiar amb 17 anys, ara amb 21 i després de només trobar feines temporals d’un parell de mesos, s’ha decidit a provar sort en un sector “en creixement i capaç de donar noves oportunitats”.

Sector tradicionalment masculinitzat

La presència de la dona en aquest sector és encara anecdòtica. De les 490 empreses associades a Asinem, només hi ha 8 dones empresàries instal·ladores, segons Argüelles. Tot i això, el formador de l’associació Àngel Carrillo assegura que de cada vegada es comencen a veure més dones interessades en el sector.

 

28/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris