X

Comença el trasllat dels refugiats ucraïnesos allotjats a l’Hotel Bellver

Seran reubicats a l'Hospital Sant Joan de Déu, el col·legi La Salle i un hotel de Platja de Palma

30/03/2022

Comença el trasllat dels refugiats ucraïnesos allotjats a l’Hotel Bellver

Aquest dimecres ha començat el trasllat dels prop de 250 refugiats ucraïnesos que estaven allotjats a l’Hotel Bellver cap a les noves ubicacions on viuran a partir d’ara. Això perquè el contracte que el Govern de les Illes tenia signat amb l’hotel Bellver, per fer-lo servir com a hotel pont covid, finalitza dijous, dia 31 de març.

Aquest dimecres matí han estat traslladades un total de 51 persones, de les quals 40 han anat a l’Hospital Sant Joan de Déu i 11 al col·legi La Salle de Palma. Abans dels trasllats, s’han viscut alguns moments de tensió pel temor dels refugiats a les condicions en què haurien de viure en les noves ubicacions. Finalment, però, el trasllat s’ha pogut fer amb normalitat i les persones acollides s’han mostrat satisfetes, i fins i tot han aplaudit, a la seva arribada a Sant Joan de Déu quan han vist les instal·lacions on s’allotjaran.

Els trasllats s’han fet amb un bus de l’EMT i diversos vehicles de la Creu Roja. L’Hospital Sant Joan de Déu ha reservat tota la tercera planta durant un any com a espai d’acollida per aquestes persones, on podran fer vida normal i entrar i sortir quan vulguin. El centre sanitari ha habilitat una sala de joc per als infants (n’hi ha 8 en total), una sala comuna d’estar i 3 rentadores i 1 secadora. Cada nucli familiar disposarà d’una habitació.

Està previst que demà siguin traslladats la resta de refugiats allotjats a l’hotel Covid. Són 160 persones més. Segons ha informat la Conselleria d’Afers Socials, la Creu Roja les allotjarà en dos blocs d’habitacions  en un complex hoteler a la Platja de Palma, on quedaran de manera temporal fins a un any. Des del punt de vista de la gestió que farà Creu Roja, assenyala el comunicat, aquestes 160 places són una oportunitat perquè els refugiats es troben en un mateix indret en lloc de diferents espais.

A l’Hotel Palma Bellver es mantindran 25 habitacions per a uns 50 refugiats durant un  altre mes, després de l’oferiment que va fer la cadena Melià al Govern de les Illes. En espera que el Govern en doni el vistiplau, el Bisbat té pràcticament enllestits els 80 llits que ha posat també a la seva disposició: entre Lluc, Natzaret i el Seminari.

Amb aquestes reubicacions, assegura la Conselleria, ja no seran necessaris més trasllats almanco durant un mes. Per aquest motiu, el Govern s’ha adreçat aquest mateix dimarts a la Federació Hotelera de Mallorca per informar que ja no serà necessari tenir les places pont oferides després de trobar el complex hoteler amb les 160 places. L’Executiu ha reconegut la mostra de solidaritat de la Federació i dels seus associats que han posat places a disposició dels refugiats.

Protesta

Aquest dimarts, una seixantena de refugiats allotjats a l’Hotel Palma Bellver varen protestar pel tracte rebut durant els darrers dies. Encapçalats per l’Associació d’Ucraïnesos de Mallorca, criticaren la manca d’informació per part de la Creu Roja i les administracions.

Algunes d’aquestes famílies van assegurar a IB3 Notícies que la gota que ha fet vessar el tassó és la recepció d’un paper davall la porta de l’habitació en què els informava que aquest mateix dimecres havien d’estar preparats per ser traslladats i si acceptaven aquesta situació o no.

Per part seva, Creu Roja assegura que des de l’inici del conflicte atenen més de 550 refugiats a les Illes Balears, les 24 hores, els 7 dies de la setmana i que fan “tot el possible” per atendre les seves necessitats. La Conselleria ha assenyalat que és la Creu Roja qui té encomanades, per part del Govern d’Espanya, l’acollida i acompanyament dels refugiats que arriben a les Balears.

30/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris