X

Els ‘rent a car’ demanen un IVA reduït al 10% com a “potenciadors d’una mobilitat més sostenible”

Feneval assegura que els vehicles de lloguer tenen una de les flotes "menys contaminants"

26/04/2022

Els ‘rent a car’ demanen un IVA reduït al 10%25 com a “potenciadors d’una mobilitat més sostenible”

Aquest diumenge han descarregat al moll Vell de Palma un milenar de vehicles de lloguer per donar resposta a l'augment de la demanda.

La Federació Nacional Empresarial de Lloguer de Vehicles amb i sense Conductor (Feneval) ha plantejat aquest dimarts que els ‘rent car’ (RAC) i la resta de la mobilitat compartida tributin al 10% de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) que s’estableix per als serveis amb conductor. Actualment aquest sector té un IVA del 21%.

La proposta de Feneval, recollida a les al·legacions a l’avantprojecte de llei de mobilitat sostenible presentades davant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, cerca “igualar” tots els serveis, amb o sense conductor, per a incentivar els serveis de mobilitat com a alternativa als vehicles motoritzats privats.

Quant al conjunt del text regulador, la federació ha mostrat la seva satisfacció general, però afirma que la definició de mobilitat compartida “és millorable”, perquè considerar la mobilitat compartida com a serveis de transport “diferents del transport públic col·lectiu, dels taxis i del lloguer de vehicles amb conductor” pot ser “excloent”. Per això, proposa considerar-la com a “serveis de lloguer de curt termini de vehicles sense conductor”.

Feneval també ha destacat que s’ha de legislar sobre el fet de llogar/compartir un vehicle, i no sobre la tecnologia que s’utilitza per fer-ho, com recull l’avantprojecte. Ja que fixa com a necessari “l’ús de plataformes d’intermediació” per a la contractació i devolució del vehicle, com ara les aplicacions mòbils o digitals.

“Amb això, excloem, per exemple, a part dels potencials clients aprofundint la bretxa digital. També s’exclouen algunes pimes, encara que la seva activitat sigui llogar bicicletes al parc d’una ciutat”, ha assenyalat sobre aquest tema Juan Luis Barahona, el president executiu de Feneval. Barahona ha afegit que fixar com a necessari l’ús de la tecnologia per a aquesta mena de servei suposa atorgar-li “massa poder” a les plataformes digitals, col·locant-les com a intermediàries per llei.

El president executiu de Feneval, Juan Luis Barahona,  ha reiterat l'”important paper” dels alquiladors de vehicles com a “potenciadors d’una mobilitat més sostenible”, per la qual cosa ha destacat que els vehicles de lloguer tenen una de les flotes “menys contaminants”, ja que emeten de mitjana 13 grams menys de diòxid de carboni per quilòmetre recorregut en comparació a la mitjana de la resta de vehicles.

A les Illes, aquesta temporada, tota la flota ja està llogada, i només és abril. Les empreses asseguren que hi ha 50.000 cotxes de lloguer manco que el 2019 i que la demanda i la previsió de turistes és molt més alta. Per això, aquest diumenge -com mostren les imatges- han descarregat al moll Vell de Palma un milenar més de vehicles de lloguer per anar donant resposta a aquest augment de la demanda.

26/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris