X

El Parlament Europeu vol prorrogar el certificat covid un any més

A més d'estendre la validesa del mecanisme fins al 30 de juny de 2023, els canvis també permetrien als estats membres a emetre certificats basats en nous tipus de test d'antígens

05/05/2022

El Parlament Europeu vol prorrogar el certificat covid un any més

Imatge d'arxiu de la posada en marxa del certificat Covid

El Parlament Europeu vol estendre el Certificat Covid digital de la UE fins a juny del 2023. Per garantir que els ciutadans de la UE puguin exercir la llibertat de moviment amb independència de l’evolució de la pandèmia, el ple va recolzar la decisió de la comissió de Llibertats d’iniciar negociacions amb els estats membres per perllongar el certificat -que expirava el 30 de juny- uns altres dotze mesos. El text sobre ciutadans de la UE va ser aprovat amb 432 vots a favor, 130 en contra i 23 abstencions i el referit als nacionals de tercers països va tirar endavant amb 441 vots a favor per 132 en contra i 20 abstencions.

A més d’estendre la validesa del mecanisme fins al 30 de juny de 2023, els canvis també permetrien als estats membres a emetre certificats basats en nous tipus de test d’antígens.

Els eurodiputats varen emmenar la proposta de la Comissió per deixar clar que els estats membres hauran d’evitar restriccions addicionals a la llibertat de moviment dels titulars d’un certificat Covid de la UE a no ser que siguin absolutament necessàries. Si fos els cas, aquestes han de ser limitades i proporcionades, basades en l’anàlisi científica del Centre europeu per al control i la prevenció de malalties i la Comissió de seguretat sanitària.

També demanen que la Comissió avaluï si el sistema és necessari i proporcional sis mesos després de la seva extensió. Els eurodiputats volen limitar al mínim necessari el temps en què el reglament roman en vigor i eliminar-lo tan aviat com li permeti la situació epidemiològica.

Ara, les negociacions amb el Consell per acordar la perllongació poden començar immediatament, ja que la intenció és que el text entri en vigor abans de l’expiració de les regles vidents, el 30 de juny. Cal recordar que el certificat es va posar en marxa el juny de 2021 per facilitar la mobilitat a Europa durant la pandèmia.

Situació de la malaltia

I pel que fa a la situació de la malaltia, baixa la gravetat de la Covid a les illes. Avui Salut ha actualitzat les dades de pressió assistencial als hospitals: a totes les Balears hi ha avui 108 pacients ingressats a Planta, 12 menys que fa una setmana. I també davalla la pressió a les UCI, on hi ha 10 pacients ingressats: són 9 a Mallorca i un a Eivissa. És la xifra de malalts crítics més baixa dels darrers 10 dies. Malauradament el que si ha pujat és la xifra de defuncions, després d’una actualització del registre, Salut ha notificat 11 defuncions més que fa una setmana. En total han mort de covid 1.355 persones en tota la pandèmia.

 

05/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris