X

“Davant el risc suïcida d’un adolescent, el més important és parlar-ho directament”

El Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears ha organitzat aquest dimarts la conferència 'Abordatge de la conducta suïcida als centres educatius de Balears', per saber com es treballa amb aquests casos

08/06/2022

“Davant el risc suïcida d’un adolescent, el més important és parlar-ho directament”

Els joves demanen cada vegada més ajuda per problemes de salut mental. Problemes que, en alguns casos, deriven en conductes suïcides.

El Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears ha organitzat aquest dimarts la conferència ‘Abordatge de la conducta suïcida als centres educatius de Balears’ per saber com es treballa davant aquests casos. Estava adreçada no només a infermeres, sinó també a docents o famílies.

La infermera especialista i gestora de casos al departament de Salut Mental i Educació, Pilar Gallego, realitza formació a infermers del servei Consulta Jove, de què disposen alguns instituts, per prevenir les idees suïcides.

Gallego ha assegurat que el més important a l’hora d’afrontar una situació de risc de suïcidi d’un adolescent és “preguntar” i fins i tot “parlar directament de si alguna vegada ha pensat a llevar-se la vida”.

En aquest punt, la infermera ha explicat que existeixen tres tipus de risc: lleu, mitjà i alt.

“Normalment, el risc lleu pot ser atès pel centre de salut, el pediatre o el metge d’atenció primària, que segurament el derivarà als serveis de salut mental”, ha indicat en declaracions a l’agència Efe.

No obstant això, amb els riscos mitjans i alts cal analitzar el context en l’àmbit sociofamiliar i educatiu i si hi ha una situació de risc imminent o emergència, telefonar al 061 o acudir als serveis d’urgència.

Si el risc de suïcidi és detectat pel centre escolar, el primer que es fa és “veure com abordar aquesta situació específica”.

La infermera especialista ha remarcat que a Mallorca s’està realitzant un programa en el qual una vegada a la setmana una infermera acudeix als centres escolars i hi ha una bústia on els adolescents poden fer preguntes, perquè els centres educatius estan demandant informació respecte als problemes de salut mental.

Per part seva, la coordinadora del grup de la Comissió de Treball de Protecció del Suïcidi del Col·legi d’Infermeria, Patricia García, ha explicat l’objectiu d’aquesta comissió: sensibilitzar sobre aquest tema a la resta del col·lectiu i identificar quins recursos hi ha en la comunitat per a després facilitar això a tots els altres col·legiats.

“La sensibilització en el tema requereix també formació, no tothom està format, ni tan sols dins dels especialistes de salut mental”, ha lamentat i ha assenyalat que volen formar al col·lectiu d’infermeria perquè està prop dels grups de risc on hi ha major incidència de la conducta suïcida i perquè el mateix col·lectiu “és un grup vulnerable per si mateix”.

08/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris