X

Jesús Jurado: “Amb els plans de fosses hem d’arribar allà on la justícia no ha arribat”

La quarta ronda d'excavacions se centra a recuperar els cossos dels milicians vinculats amb el desembarcament d'Alberto Bayo

21/06/2022

Jesús Jurado: “Amb els plans de fosses hem d’arribar allà on la justícia no ha arribat”

El Govern encara el quart Pla de Fosses amb l’objectiu de trobar el màxim nombre possible de cossos de milicians i milicianes morts a Mallorca en el desembarcament del comandant Alberto Bayo, l’agost del 36. En concret, s’excavaran les fosses de Sant Llorenç des Cardassar, la platja de Sa Coma, l’hospital de Sang, la finca de Son Escrivà i l’interior i exterior del cementeri antic de Son Carrió, a més d’una tercera intervenció al cementeri de Son Coletes, a Manacor.

Amb aquestes actuacions, l’executiu preveu donar gairebé per acabada la tasca de recuperació de memòria històrica que va començar el 2014. En tots aquests anys, s’han obert 21 fosses, la darrera a Selva, s’han recuperat 220 cossos i s’han identificat 39 víctimes del franquisme, 35 de les quals ja han estat retornades a les seves famílies. El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha destacat la importància que aquests familiars puguin tancar un dol que mantenen obert des de fa 85 anys. “Hem d’arribar allà on la justícia no ha arribat mai, obrir fosses per tancar ferides. És necessari que hi hagi concòrdia real, des de la justícia, la reparació. Entenem que recuperant els cossos s’aconsegueix una igualtat real entre les víctimes, que tothom tengui els seus morts allà on han d’estar enterrats”, ha dit Jurado en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

El secretari de Memòria Democràtica es manté molt esperançat envers els resultats d’aquestes noves excavacions. “El desembarcament de Bayo està molt documentat, s’han fet estudis molt potents. A Son Coletes varen comparèixer sis restes identificades com a milicians i potser n’hi haurà més.” Jurado ha explicat que els familiars dels republicans de fora que van desembarcar amb Bayo a Mallorca també estan pendents del resultat de les excavacions. “N’hi ha de Catalunya, València, Aragó… Aquestes persones també tenien família”. Se cercaran els cossos d’aquests milicians, i també de les milicianes. “Mallorca va ser el primer lloc d’Espanya on les milicianes varen entrar en combat i el primer lloc on varen morir assassinades. Tots recordam el cas de les cinc milicianes violades i torturades a Manacor. Però n’hi ha d’altres que varen entrar en combat i varen morir”, ha conclòs Jurado.

21/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris