X

Desenes d’infants surten al carrer per veure els bots i cabrioles de Sant Joan Pelós de Felanitx

D'ençà del 2017, el ballador Tomeu Manresa interpreta la dansa frenètica, que fa moure la capa i la falda vermelles

24/06/2022

Desenes d’infants surten al carrer per veure els bots i cabrioles de Sant Joan Pelós de Felanitx

Sant Joan Pelós du perruca de cabells llargs, careta de fogasser i corana de llautó.

Pegant bots i cabrioles, Sant Joan Pelós ha sortit a ballar pels carrers de Felanitx. El recorregut ha començat a les 6 de l’horabaixa al cap de cantó entre el carrer de Santanyi i el carrer de Santueri. Una multitud el seguia per observar-lo dansar en cadascun dels punts del recorregut. Tot i que hi han anat a darrere persones de totes les edats, hi destacava la presència de famílies amb infants. Fa uns anys que és Tomeu Manresa Socias qui interpreta aquesta dansa ancestral, i que no està coregrafiada, sinó que és un ball lliure.

El ballador que fa de Sant Joan Pelós du calces, camisa i guants de color blanc, mentre que la falda i la capa són de color vermell. El moviment frenètic d’aquesta roba vermella és allò més característic. Tot i que no va d’amagat, la identitat del ballador és poc reconeixible. Du una perruca amb els cabells llargs, una corona de llautó, i es tapa la cara amb una careta feta de fogasser.

El ball està documentat d’ençà de mitjans del segle XVIII. I va ser el 2016 quan el Consell de Mallorca reconegué el com a Festa d’Interès Cultural. Al llibre Els Cavallets, les Àguiles, Sant Joan Pelós, Sant Marçal i les Sales, de l’historiador felanitxer Ramon Roselló Vaquer, s’hi recullen notes històriques sobre l’origen d’aquest festa. “Sortiu al carrer que veureu quins bots pega Sant Joan xalest que alegria vessa”, és una de les dites populars que s’hi recullen.

24/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris