X

A judici el cas Peatge: ja hi ha acord i previsiblement hi haurà sentència avui mateix

Arriba després de 13 anys que es va començar a investigar la presumpta corrupció en les obres de la carretera de Palma a Manacor

05/09/2022

A judici el cas Peatge: ja hi ha acord i previsiblement hi haurà sentència avui mateix

L’Audiència Provincial de Balears acull aquest dilluns el judici del conegut cas Peatge. Arriba 13 anys després que es començàs a investigar la presumpta corrupció en les obres de la carretera de Palma a Manacor. Segons fonts, el judici podria acabar avui mateix després d’arribar-se a un acord.

Segons la Fiscalia, s’haurien desviat doblers públics per obres privades, provocant un sobrecost de més de 40 milions d’euros en la infraestructura viària. Es tracta del cas de corrupció que va afectar el Consell de Mallorca quan governava Unió Mallorquina, entre el 2003 i el 2007.

El judici se celebra als jutjats de Sa Gerreria de Palma i no al Palau de Justícia de la plaça del Mercat per raons de cabuda.

Malversació, suborn i frau

Entre els imputats, s’hi troben l’exconseller d’Obres Públiques i Carreteres i directiu d’Unió Mallorquina, Antoni Pascual; l’exdirector de Carreteres, Gonzalo Aguiar; l’exdirector d’Obra de la institució insular, Francisco Orejudo; i diversos responsables i integrants de la UTE encarregada del projecte. S’enfronten a acusacions per malversació, suborn passiu i actiu, frau a l’administració i falsedat documental.

La Fiscalia acusa l’exconseller Pascual d’haver cobrat comissions per part dels fons utilitzats en l’obra la infraestructura viària. Segons els investigadors, hauria rebut una quantitat no determinada de doblers, però “molt superior” als 5.000 euros. A més a més, hauria permès un sobrecost en el preu del contracte i de les obres, el qual s’estima en uns 41,9 milions d’euros.

Així mateix, s’investiga si el director d’obra es va aprofitar de la seva posició per a, de comú acord amb responsables de la UTE, s’executessin obres a un habitatge particular de la finca de la seva parella sentimental. Per poder fer això, l’empresa constructora hauria presentat factures simulant que les obres realment fetes a l’habitatge privat, s’havien fet a la carretera. Arran d’aquest cas, s’investiga si altres càrrecs també es varen aprofitar la situació per fer obres individuals facturant el cost a la UTE. També i si varen exigir diners a particulars i empreses titulars d’establiments situats a la carretera per fer obres d’asfaltatge a l’entrada dels negocis.

En aquest context, l’acusació contempla diversos sopars i menjars servits de manera gratuïta per un dels acusats, propietari d’un restaurant, amb un miler de comensals. També la comunió del fill del vigilant de l’obra, amb 500 persones. Suposadament, aquestes dietes s’haurien fet en paga de les obres fetes.

Un altre aspecte que s’investiga és la suposada emissió fraudulenta de justificants d’hores extra per a cobrar més quantitats de manera indeguda.

05/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris