X

Cyber Monday sense el petit comerç: desapareixen la majoria de webs per ajudar-los a vendre per internet durant la pandèmia

Les associacions de comerciants admeten el fracàs d'aquestes iniciatives i expliquen que ja planifiquen nous models per digitalitzar-se

28/11/2022

Cyber Monday sense el petit comerç: desapareixen la majoria de webs per ajudar-los a vendre per internet durant la pandèmia

Una de les poques webs de venda per internet pel petit comerç que continua activa: Xuroa, de l'Associació Empresarial de Comerciants de Menorca

La majoria de plataformes de venda per internet, institucionals i patronals, perquè el petit comerç de les Balears pogués vèncer les dificultats d’arribar al consumidor amb el seu producte durant la pandèmia, han desaparegut.

Les associacions de comerciants admeten el fracàs i expliquen que ja planifiquen nous models per digitalitzar-se i que requeriran més inversió, tot i admetre que els és “molt complicat” competir amb  els gegants internacionals del comerç electrònic amb “milers i milers de recursos”, diu Toni Fuster, president de Pimeco.

El cap visible d’aquesta patronal, que va llençar l’aplicació Pecolo, reclama “una reflexió molt clara” del que necessita el petit comerç perquè “aquest sistema de fer fins ara, no ens ha dut enlloc”.

Tanmateix, però, s’admet també que l’estratègia no va ser l’adequada: “Es va començar la casa pel terrat, demanant als comerços que pujassin fotografies dels seus articles com si, amb això, ja n’hi hagués a bastament… I no és tan senzill”, diu José Javier Marí, president de l’Associació de Comerç de la pitiüsa Pimeef que va promoure l’ara inactiva deivissacasa.com.

L’autocrítica l’ha subscriu el director general de Comerç del Govern, Miquel Pinyol, tot recordant que aquestes webs van néixer en un context de pandèmia molt concret que ja no existeix.

I explica Pinyol que per impulsar aquest tipus de plataformes fa falta unir esforços entre diferents negocis que han de ser “molt conscients de quin públic s’han de dirigir i de què implica un lloc de venda on line, que no només és tenir una pàgina web sinó tenir producte, capacitat de distribució, etc. Un extrem que sovint s’oblida”.

L’excepció: la menorquina Xuroa

Una de les poques plataformes de promoció per internet de l’activitat comercial del petit comerç que ha sobreviscut amb èxit és Xuroa, de l’Associació Empresarial de Comerciants de Menorca. La seva clau és que es va fer sense les presses de la pandèmia, ja s’havia planificat abans.

“La importància de la visualització del comerç i del seu producte, és tant o més important que vendre més o manco a través de la pàgina web… Gràcies a estar a la plataforma, molts de comerços han millorat la seva presència a Google”, exposa qui n’és el coordinador, Daniel Serratore. El 80% de les vendes de la plataforma són a fora de l’illa.

Més de la meitat dels espanyols compren per internet

Segons l‘Institut Nacional d’Estadística, l’any 2020 un 56% de la població espanyola entre 16 i 74 anys havia fet, com a mínim, una compra a internet durant els tres mesos anteriors. L’any passat la xifra va pujar fins al 58,3%. Avui darrer dilluns de novembre i primer després del Black Friday, és el torn de la promoció comercial per internet amb el Cyber Monday.

28/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris