X

El professorat de les Illes elegeix els seus representants sindicals davant l’administració

Vuit sindicats (dos més que en els comicis anteriors) es presenten a la Junta de Personal Docent en un curs marcat per la Lomloe i l'estabilització d'interins

01/12/2022

El professorat de les Illes elegeix els seus representants sindicals davant l’administració

Les eleccions a la Junta de Personal Docent que es celebren avui determinen els interlocutors amb la Conselleria d'Educació a la Mesa Sectorial

Més de 13.000 docents de l’ensenyament públic estan cridats avui a renovar els seus representants sindicals a les tres juntes de personal docents (Mallorca, Menorca i Pitiüses) en unes eleccions marcades, a la pràctica, per l’augment de candidatures de les sis anteriors fins a les vuit actuals: a UGT i Comissions -amb representació assegurada per llei-, l’Stei, Anpe, UOB i Alternativa Docent, s’hi sumen en aquesta ocasió CSIF I Siau (escissió de la Unió Obrera Balear).

La cita a les urnes determinarà l’equilibri de forces i actors que negociaran amb la Conselleria d’Educació un nou acord marc que els sindicats volen signar amb el Govern a principi d’any. Tot en un curs escolar caracteritzat pel malestar en l’aplicació -i formació- quant a la nova llei educativa -LOMLOE-, i també per l’estabilització de places d’interins.

Preocupa als candidats una minva de la participació perquè és la primera vegada que mestres i professors no disposaran d’una hora dins l’horari lectiu per anar a votar.

També preocupa l’augment de competència per aconseguir representants que, al cap tenen plaça a la Mesa Sectorial, a la qual s’accedeix en funció de l’obtenció d’un mínim del 10% dels vots, i a les quals s’han de debatre les principals decisions del sector. S’ha de tenir en compte que estam davant un sistema electoral de representació proporcional que discrimina positivament els territoris amb menor població, com en les eleccions polítiques convencionals. L’excepció a la norma és per UGT i CCOO, que tenen legalment assegurat ser-hi independentment del seu nombre de votants.

01/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris