X

‘Contra el món’, el “testament postapocalíptic” de Pere Antoni Pons

L'escriptor parteix d'un fet impossible per explicar millor la realitat de la Mallorca contemporània

01/02/2023

‘Contra el món’, el “testament postapocalíptic” de Pere Antoni Pons

Què passaria si la serra de Tramuntana desaparegués? A la novel·la ‘Contra el món’ (Editorial Empúries), Pere Antoni Pons parteix d’un fet impossible per explicar millor la realitat de la Mallorca contemporània.

I tot això ho fa a través de quatre personatges molt afectats per la brutal desaparició de la Serra i la seva reconstrucció salvatge: un activista ecologista, un exdirectiu d’una gran empresa hotelera, un artista i una cambrera de pisos. “Una de les coses que tenen és una impotència que els dona una energia desesperada”, explica Pons.

‘Contra el món’ aborda Mallorca i la mallorquinitat des d’un punt de vista trencador. “Si desapareix la serra de Tramuntana i els canvis que s’han viscut aquests darrers 60 anys es multipliquen, s’acceleren, es fan més monstruosos i se sobredimensionen encara més, quan és que Mallorca deixarà de ser Mallorca?

Són 400 pàgines plenes de tabús i traumes explicitats. Feia 10 anys que li rondava aquesta idea, però la veia massa esbojarrada. Fins que va arribar la pandèmia i va veure que acceptàvem i normalitzàvem ràpidament allò impossible.

“La literatura catalana de Mallorca és plena d’elegies de la mallorquinitat etnocultural i de la Mallorca històrica. Jo n’he volgut fer un testament postapocalíptic”.

01/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris