X

La implantació del carril bus-VAO ha reduït en un 13% el trànsit que entra a Palma en hora punta per la Ma-19

Són les dades extretes del balanç dels tres primers mesos de funcionament de la via que ha fet el Consell de Mallorca

02/02/2023

La implantació del carril bus-VAO ha reduït en un 13%25 el trànsit que entra a Palma en hora punta per la Ma-19

A l’hora punta s’han reduït el nombre de vehicles a la carretera Ma-19 a l’entrada a Palma un 12,76% i ha disminuït l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera un 11,3%

Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures ha afirmat que «Les dades demostren que quan es prenen decisions polítiques valentes s’aconsegueixen canvis positius per la ciutadania. Fem feina per afavorir l’ús del transport públic i millorar la qualitat de vida dels mallorquins i mallorquines»

Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures, ha presentat avui en una roda de premsa, en la qual ha estat acompanyat pel director insular de Mobilitat, Gonzalo Llamas, les dades d’evolució del carril bus-VAO (o carril per vehicles d’alta ocupació) en el primer trimestre de funcionament. Unes xifres que venen a demostrar que «que quan es prenen decisions polítiques valentes s’aconsegueixen canvis positius per la ciutadania. Fem feina per afavorir l’ús del transport públic i millorar la qualitat de vida dels mallorquins i mallorquines», ha destacat el conseller.

L’informe revela que durant els mesos de novembre i desembre de 2022 i gener de 2023, entren a Palma per la Ma-19 (Llucmajor-Palma) una mitjana de 3.469 vehicles en hora punta del matí (7.00 am – 8.00 am). D’aquests, el 22% empren el carril bus-VAO i el 39% els altres dos carrils. Cal recordar, però, que a efectes de càlcul de la IMD (Intensitat Mitjana Diària), un autobús -que fa ús del carril bus-VAO-, compta com un sol vehicle igual que un cotxe amb un sol ocupant (inclòs en el 39%), encara que el volum de persones transportades sigui molt superior. Tenint en compte aquestes xifres, i comparant dades de l’hora punta respecte al 2019, la reducció del trànsit ha estat del 12,78%, 443 vehicles manco a l’hora. «Aquestes dades indiquen que es compleixen les previsions d’una utilització òptima del carril bus-VAO entorn del 23,5% previstes als estudis de simulació. A més a més, estem molt satisfets que la implantació del carril bus-VAO hagi suposat una reducció de prop un 13% de vehicles en aquesta carretera a l’entrada de Palma en hora punta», ha explicat el conseller Sevillano.

A més, quan s’analitza carril per carril, es pot comprovar que l’ús del carril bus-VAO té tendència creixent en tots els períodes analitzats, i l’ús dels carrils no VAO tendeix a decréixer. «Tot i que el trànsit a la Ma-19 en general baixi, l’ús del carril bus-VAO es manté estable, per tant, podem afirmar que la reducció de l’IMD s’està produint als altres dos carrils, que era la nostra intenció quan varen posar en marxa aquesta actuació pionera a les Illes Balears i que ens posa al capdavant en polítiques en matèria de mobilitat sostenible», ha subratllat Iván Sevillano.

Increment de la demanda del transport públic

En aquesta línia, Mobilitat i Infraestructures també ha analitzat l’evolució de l’ús del transport públic durant aquest primer trimestre de funcionament del carril bus-VAO. Segons les dades facilitades per la TIB, tots els usuaris de transport públic han guanyat una mitjana de 3 minuts per desplaçament, un guany que també han tingut els taxis, motos, vehicles d’alta ocupació i vehicles zero que poden fer ús d’aquest carril. Així, les hores guanyades per les 5.700 persones usuàries del bus-VAO (22% dels vehicles), és de 285 hores a l’hora punta, la qual cosa suposa 18.810 hores en tres mesos.

Aquest informe revela que a l’hora punta entren a Palma el 20% dels passatgers de tot el dia, just el període de nivell màxim de servei del carril Bus-VAO, «el que justifica la importància i necessitat d’aquest carril i el seu èxit en el relatiu en la captació d’usuaris». Al detall, els usuaris de les línies dels busos interurbans, 501 i 504, s’han duplicat, han augmentat un 100%, i el nombre d’usuaris de les  línies de l’EMT A1, 23, 25 i 31, que són les que passen per la Ma-19, han sofrit un augment del 4,31% en hora punta.

També s’ha pogut comprovar com la implantació d’aquest carril ha suposat una disminució significativa d’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera de l’11,33% en l’interval de l’hora punta. A més, tenint en compte l’estalvi de combustible entre les 7 i les 8 del matí, s’ha estimat una reducció de 135 litres al dia, el qual suposa un estalvi de 8.910 litres per tots els vehicles durant els tres mesos.

Com ha volgut concloure el conseller, amb el carril Bus-VAO, «demostrem que n’hi ha alternatives a l’ús del vehicle privat. Estem aconseguint, de la mà de la gratuïtat del transport públic afavorir l’ús d’aquest. Els carrils bus-VAO són una eina de futur en favor de la mobilitat sostenible, perquè incentiva transport públic, minva les aglomeracions i la contaminació».
​​​​​​​
Cal recordar que el carril Bus-VAO ocupa el carril esquerre de la Ma-19 en sentit Palma, des del punt quilomètric 6 + 500 (incorporació de l’aeroport), fins a l’entrada de Palma en el punt quilomètric 2 + 600 de la mateixa carretera. El recorregut total d’aquest carril és de 4,25 km; la llargada del carril bus VAO és de 3,9 km i la del tram de només autobusos i taxis els últims 350 metres. A més, poden circular per al carril bus VAO els vehicles autoritzats: busos públics i privats, vehicles amb 2 o més ocupants, taxis, motocicletes, vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, vehicles amb senyalització de zero emissions i vehicles de serveis d’emergències i seguretat.

02/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris