X

El BCE apuja els tipus d’interès al 3%

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, assegura que hi haurà més pujades del preu dels diners després del març

02/02/2023

El BCE apuja els tipus d’interès al 3%25

El Banc Central Europeu (BCE) va decidir aquest dijous apujar els tipus d’interès en mig punt percentual, fins al 3%, cinquena pujada consecutiva, i va dir que té la intenció d’augmentar-los a 50 punts bàsics més al març perquè la inflació subjacent segueix molt elevada i l’economia aguanta bé els augments empresos fins ara. El Consell de Govern ha decidit apujar els tres tipus d’interès oficials del BCE a 50 punts bàsics i espera continuar augmentant-los, va dir el BCE en un comunicat.

“Tenint en compte les pressions sobre la inflació subjacent, el Consell de Govern preveu augmentar els tipus d’interès 50 punts bàsics més en la pròxima reunió de política monetària del març i posteriorment avaluarà el camí futur de la seva política monetària“, afegeix el BCE. Tot i aquest missatge tan rotund i clar per escrit, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va dir en una roda de premsa que la intenció de tornar a pujar els tipus d’interès al març en mig punt percentual “no és un compromís irrevocable”.

Lagarde també va deixar entreveure més pujades del preu dels diners després del març. A partir d’aquest mes els augments no han de ser necessàriament de mig punt, podrien ser d’un quart de punt, o el que sigui necessari, segons Lagarde. La presidenta del BCE ha explicat que el Consell de Govern ha pres la decisió d’augmentar el preu dels diners i la intenció de tornar-ho a fer a la mateixa mitjana al març per “un consens molt ampli”.

Cicle alcista

Les discussions van ser bones, segons Lagarde, i el BCE vol emfatitzar que manté el cicle d’increments de les taxes d’interès. Lagarde ha posat èmfasi que calen més pujades significatives dels tipus d’interès perquè la inflació baixi al seu objectiu del 2% a mitjà termini. Després de ser preguntada si després del març hauran conclòs amb les pujades dels tipus d’interès i aquests hauran arribat al màxim en aquest cicle alcista, Lagarde va dir que no.

“Sabem que tenim terreny per cobrir”, cosa que implica que els tipus d’interès arribin a un nivell restrictiu, en què restringeixen el creixement econòmic, i que romanguin en aquest nivell el temps necessari perquè la inflació baixi al 2%, segons Lagarde.

Inflació subjacent

El BCE observa que la inflació general baixa més del previst però la subjacent, que descompta els elements més volàtils com l’energia i els aliments, segueix “ben viva”, segons Lagarde, per això tenen terreny per cobrir. La inflació general es va situar al 8,5% al gener, 0,7 punts percentuals menys que al desembre, a causa principalment “d’una nova i acusada caiguda dels preus de l’energia”, segons el BCE. Però la inflació subjacent, exclosos l’energia i els aliments, es va mantenir al 5,2% al gener, va alertar el BCE.

“La inflació dels béns industrials no energètics va augmentar fins al 6,9% i la dels serveis va baixar fins al 4,2% i altres indicadors de la inflació subjacent també continuen sent elevats“, va alertar Lagarde. A més, ha dit Lagarde, “les mesures públiques per compensar les llars pels elevats preus de l’energia moderaran la inflació el 2023, però s’espera que l’augmentin després de retirar-se”.

02/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris