X

El mercat immobiliari, tocat per la pujada dels tipus d’interès i l’Euríbor

Els agents de la propietat immobiliària reclamen mesures per facilitar l'accés a l'habitatge i alerten de les dificultats que tenen moltes famílies per fer front al pagament de la hipoteca

03/02/2023

El mercat immobiliari, tocat per la pujada dels tipus d’interès i l’Euríbor

L’activitat del sector immobiliari a les Illes ha davallat en els darrers mesos, segons apunten els agents de la propietat immobiliària. L’euríbor, els tipus d’interès i una oferta limitada dificulten, encara més del que és habitual, l’accés a l’habitatge. Avui celebren unes jornades per debatre el futur del sector. Reclamen mesures eficients per revertir la situació.

Hi ha molt poca oferta. També poca construcció nova. El comprador balear que vol adquirir el seu primer habitatge està en espera de l’aval del 20% anunciat pel Govern. I la compravenda a estrangers ha davallat fins a un 25%. Aquest és l’escenari immobiliari de les Illes que dibuixen els agents de la propietat immobiliària. Per tant, tot se centra en la segona mà. Un producte que s’està esgotant, segons la presidenta del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI), Natàlia Bueno. És escàs i això fa que el preu no davalli, afegeix.

I davant del debat de si s’ha de limitar o no la compravenda a no residents, els professionals apunten que fan falta mesures per millorar l’accés a l’habitatge. Sí que demanen, però, que siguin mesures preses amb seny. “No s’ha de desplaçar a aquests compradors, perquè activen l’economia”, assegura el vicepresident del COAPI, José Miguel Artieda.

Perquè ara mateix, amb els tipus d’interès i l’euríbor, a l’alça tots dos; i els requisits dels bancs que, de cada vegada, exigeixen més solvència econòmica a l’hora de concedir un préstec, accedir a un habitatge és una tasca complicada. De fet, els experts del sector reclamen mesures per alleujar les famílies amb hipoteques variables. Precisament, són les que han vist com la seva quota s’ha disparat en els darrers mesos. Bueno apunta que s’ha d’anar alerta per tal de no tornar a la situació que es va viure l’any 2008, amb dacions en pagament i execucions hipotecàries. En aquest sentit, reclama poder arribar a un equilibri entre els grans beneficis de les entitats financeres i les dificultats de les famílies per poder pagar la hipoteca.

I si és difícil comprar, llogar no és gaire més fàcil. Ara mateix, a Palma és complicat, diuen, trobar un habitatge a partir de dues habitacions per davall dels 1.000 euros. Quan el preu més demandat, el que poden pagar els ciutadans, és de fins a 700 o 800 euros.

03/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris